Fél év múlva lesz cselekvés a drogstratégiából

2011.08.30. 22:38
Azért is van szükség új drogstratégiára, mert a fiatalok körében mért kábítószer-fogyasztás 2006 óta másfélszeresére nőtt, hangzott el a Nemzetierőforrás-minisztérium tájékoztatóján. A munkaanyag a drogfogyasztás megelőzésére és a leszokás támogatására helyezi a hangsúlyt, de azt is megtudtuk, hogy a dizájnerdrogoknak nemzetbiztonsági kockázatai is vannak. Az anyag december elejére kerülhet a kormány elé é jövő tavaszra várható a konkrét cselekvéseket tartalmazó akcióterv.

Egyes felmérések szerint a fiatalok körében mért kábítószer-fogyasztás 2006 óta 150 százalékkal nőtt, indokolta Téglásy Kristóf a minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője a korábbi drogstratégia visszadobását, és az új Nemzeti Drogstratégia előkészítését.

A dokumentum jelen formájában még csak munkaanyag, melyet az államtitkárnak, a miniszternek, a kormánynak és a Parlamentnek is el kell fogadnia. Téglásy szerint a minisztérium szeptember végén, míg a kormány idén decemberben dönthet a dokumentum elfogadásáról. Ezután fogadhatja el az országgyűlés az erről szóló határozatot. A valódi cselekvéseket tartalmazó akcióterv így 2012 tavaszán életbe is léphet.

A stratégia szellemisége a fontos, de konkrétumok sehol

Téglásy és Grezsa Ferenc, a stratégiát előkészítő tizenegy főssé bővült munkacsoport vezetője nem győzte kiemelni, hogy konkrét cselekedetekkel kapcsolatos elképzeléseket még ne várjanak tőlük, hiszen az akcióterv csak a stratégia elfogadása után készülhet el. A jelenlegi dokumetum még csak a konkrétumok kialakításának vázlatos kerete, melynek legfontosabb célja az alapértékek lefektetése, melyek szellemében a későbbiekben cselekedhetnek majd.

Alapértékként a kiegyensúlyozott lelkiállapot megőrzését és az egészséges életmódot mint a szerhasználat alternatíváját jelölték meg. Ennek megfelelően legfontosabb helyre a drogfogyasztás megelőzése kerül. Leszögezték, hogy a kábítószereket a többi szenvedélybetegség – mint az alkoholizmus, a játékszenvedély, a kényszeres vásárlási mánia és hasonlók – kontextusában kívánják elhelyezni, ezt a halmazt pedig a fent említett szellemi és fizikai egészség összefüggéseiben szeretnék kezelni.

A szerhasználattól mentes többségi társadalom nézőpontjának középpontba helyezését nevezték a stratégia következő alapkövének, mely Grézsa szerint egyfajta védőhatást fejt ki, aminek megerősítését igen fontos feladatnak nevezte.

Ez a védelmező erő az, melyre Grezsa szerint egy rendszeres szerhasználónak vagy egy függőnek a leszokáshoz a legnagyobb szüksége van. Ennek megfelelően a függők kezelésében is szeretnék eltolni a hangsúlyt a felépülés-központúság felé. Az ugyan nem derült ki, hogy hogyan, de a tiszta többség leszokással szembeni szkeptikus attitűdjét is meg akarják változtatni, hogy a függőt minden irányból segítő kezek taszigálják a leszokás útján. Állítása szerint a leszokás központba helyezése egybevág az európai gyakorlattal is, példaként a legutóbbi, 2010-es angol drogstratégiát említve.

Mi lesz a dizájner drogokkal?

Terítékre kerültek a dizájner drogok is. A megszólalók szerint nemzetbiztonsági kockázatokkal is járnak ezek a szerek, ezért a forgalmazás szigorítását, valamint a törzsképletekkel való meghatározást tervezik. Így hiába mozgatnak egy-egy molekulát a vegyületekben, ugyanúgy illegálisak maradnának a gyakran fürdősóként vagy műtrágyaként árult anyagok.

A megcsappanó anyagi erőforrásokról (amiről a stratégia amúgy említést sem tesz) szóló újságírói kérdésre Téglásy azt válaszolta, hogy lényegében ugyanannyit költenek idén is, mint tavaly, csak az most két hivatal között oszlik meg, és ezért tűnik kevesebbnek az összeg. Az új stratégia szellemiségében való cselekvéshez szükséges anyagiakkal kapcsolatban pedig majd az adott évek költségvetései hívatottak dönteni.

Egyeztetnek három lépcsőben

A májustól kezdődő munka – melybe már az elején bekapcsolódott tizenegyedik tagként Buda Béla pszichiáter is – egy európai drogstratégiákat összevető szaktanulmánnyal indult. A háromlépcsős egyeztetés-sorozat első lépéseként a tervezetet a drogstrategia.hu oldalon mindenki szabadon véleményezheti.

Emellett leveket küldtek szét a legkülönbözőbb, akár kicsit is érintett szervezeteknek, véleményformálóknak. Megkeresték az egyházakat, a kábítószeresekkel foglalkozó szervezeteket, a kezelő- és ellátóhelyek ernyőtömörüléseit és a pedagógusokat is, akiknek a véleménye Grezsa Ferenc szerint legalább olyan releváns, mint a szakembereké. Megkapták a tervezetet az önkormányzati szinten működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok, nevelési tanácsadók is. Ezek a pubertáskor előtt álló gyerekek szempontjából nagyon fontosak, hiszen a magyar egészségügynek negyvenéves elmaradása van a gyermekaddiktológia területén miközben ma már gyakran tízévesek is a szerhez nyúlnak.

Kikérték a rendvédelmi szervek, a polgárőrök és a polgári védelmisek, a diákcsoportok, szülői szervezetek véleményét is, ám csak a megkeresések hányadára kaptak visszajelzést. Az nem derült ki, hogy kik nem válaszoltak, de a jövőben egy tájékoztatónapot is szerveznek az érdeklődőknek.