Egész nap iskolába járhatnának még a nyolcadikosok is

2011.08.31. 08:30
A felső tagozatosok is egész napos iskolai képzésben részesülhetnek a legújabb közoktatási koncepció szerint. A megnövekedett költségeket az óraszám emelésével fedeznék, mely a tanerő 9 százalékának az elbocsátását tenné lehetővé.

Az általános iskola felső tagozatán is bevezetné az egész napos iskolát a közoktatási törvény új koncepciója, értesült a Magyar Nemzet. A lap birtokába került, a kormány szerdai ülésén tárgyalt dokumentum korábbi verziójában még csak az 1-4. osztályos képzésben szerepelt az egész napos iskola koncepciója, a 20 százalékban újraírt végleges koncepció szerint azonban ezt a felső tagozatra is kiterjesztenék.

A tervezet szerint a felső tagozatos oktatás feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett a szaktárgyi tanulmányokba való bevezetés, valamint a felkészítés a közéfokú tanulmányokra, ezért szükséges az egész napos oktatás bevezetése. A délutáni foglalkozásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat, írja a Magyar Nemzet.

A koncepció szerint az egésznapos iskola bevezetése többletköltséget jelent a finanszírozó - a közoktatás államosítása után a központi költségvetés - számára. Ezt a kötelező óraszám emelésével oldanák meg. A javaslat szerint ha a jelenlegi 23, illetve 22 órás kötelező óraszámot egységesen 24 órára emelnék az alapfokú oktatásban, azzal 9 százalékkal csökkenthető lenne a tanári létszám.

A tervezet mellékletében ugyanakkor csak a testnevelőtanárok óraszáma növekszik.

A közoktatási törvény koncepcióját, amit Orbán Viktor egyszer teljes egészében visszadobott, a tervezet bevezetője szerint 20 százalékban újraírták, bár - ugyancsak a tervezet bevezetője szerint - eredeti formájában is 65-70 százalékos volt a támogatottsága.