Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós korrigált a közgyűlésben

2011.08.31. 10:55 Módosítva: 2011-08-31 16:26:13
A főpolgármester zászlóügyben és a kórházak állami tulajdonba adásával kapcsolatban is változtatott korábbi álláspontján. Szerdán szavazási nagyüzem van a Fővárosi Közgyűlésben.

Zászlószegély

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta, ezért megváltozik a főváros zászlajának díszszegélye. A testület június végén döntött a korábbi vörös-arany(sárga)-égszínkék zászló lecseréléséről; az új zászló fehér, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett lett, közepén megmaradt a korábbi címer. Az erről szóló rendelet augusztus 15-én lépett hatályba. A főpolgármester mostani javaslatában azzal indokolta az újabb változtatást, hogy a rendelet hatályba lépése után olyan új változat elkészítésének igénye merült fel, amely "a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza". Az előterjesztés 21 igen és 3 nem szavazattal ment át.

D  AS20110831002

Kerékbilincs

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta, ezért változhatnak a kerékbilincselés szabályai. A képviselők 27 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármester előterjesztését, amelyben Tarlós István úgy fogalmazott: Budapesten jelenleg nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának jogi háttere, ezért a főváros egyeztető tárgyalásokat kezdeményezne a kerületekkel az egységesítés érdekében. A koncepció lényege, hogy kerékbilincselésre csak a legszükségesebb esetben kerülhessen sor, mivel nem szeretnék a szabálytalankodó járművet a szabálysértés helyén "konzerválni"; az üzemképtelen, valamint a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető járműveket elszállíttatnák, és erről a kerületekkel is meg szeretnének állapodni.

Sziget

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2012-es Sziget fesztivál lebonyolításához szükséges előzetes közterület használati engedélyt. A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy előszerződés keretében engedélyezik az Óbudai-sziget használatát a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-nek a 2012. július 16. és augusztus 31. közötti időszakban.

Tizenkét kórház

D  AS20110831017

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta, ezért a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést egyelőre leveszik a napirendről. Az előterjesztő, Tarlós István főpolgármester kérte a visszavonást. A megállapodás a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára vonatkozott volna.

A visszavonást Tarlós azzal indokolta, hogy még hiányzik a helyzetet rendező jogszabály. A szocialisták szerint ők hívták fel Tarlós figyelmét arra, hogy a főváros jogszabályt sértett volna az átadással.

Hajléktalanok

A Fővárosi Közgyűlés nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét, ezért lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott. Tarlós István főpolgármester bejelentette, nem értenek egyet az ombudsman állásfoglalásával, amelyben Szabó Máté arra hívta fel a közgyűlést, hogy 60 napon belül vonja vissza azt a rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását. Tarlós István szerint az ombudsman nem hatóság, így csak ajánlásokat tehet. A főpolgármester azt mondta, sajnálja, de tudomásul veszi Somfai Ágnes döntését.

Nyolc ingatlan "forgalomképes" lesz

Tizennyolc igen, négy nem és tizenegy tartózkodás mellett fogadta el a testület azt a határozatot, amely szerint nyolc üresen álló ingatlant tesznek forgalomképessé. Az érintett ingatlanokban korábban gyermekvédelmi szakellátás működött. Öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25 275 négyzetméter alapterületű, ezeken kívül egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás szerepel a határozatban.

Döntöttek a színházi ingatlanok bérbeadásáról

Eddig ingyen használt ingatlanaikért a jövőben bérleti díjat fizetnek a fővárosi tulajdonú színházak, miközben az ehhez szükséges forrásokat beépítik támogatásukba. A javaslatot 18 igennel, 6 nem és 9 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az előterjesztés szerint az új konstrukció valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást. "További szempont, hogy a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás, ezért a bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi" – fogalmaz a dokumentum.

Elfogadták a Római-parti gát nyomvonalát

A képviselők huszonhat igen szavazattal támogatták a III. kerületi Római-parti árvízi védmű nyomvonalát, így rövidesen megkezdődhet az évtizedek óta várt beruházás műszaki tervezése. A három kilométeres partot több szakaszra bontanák; így néhol a mobilgátas nyomvonal a jelenlegi ingatlanok kerítése mentén, máshol a partélen halad, és lesznek olyan területek is, amelyeket feltöltenek.