Újra együtt Szent István családja

2011.08.31. 16:22

Passau megyéspüspöke Székesfehérvárnak ajándékozta Szent István felesége, Boldog Gizella csontereklyéjét a Családok Éve alkalmából. A vasárnapi szentmise keretében adják át a csontokat.

"Ezzel ereklyéik formájában ismét a hajdani koronázó városban lesz együtt a magyar szent család, az államalapító, valamint hitvese és fiuk, Szent Imre herceg" - tájékoztatott Bertáné Pintér Katalin, a székesfehérvári püspökség sajtóreferense.

Elsőként az államalapító fejereklyéje érkezett meg Székesfehérvárra 1777-ben, Mária Terézia hozatta vissza Raguzából. 1930-ban Aachenből Szent Imre ujjának csontereklyéje került Szent István ereklyéje mellé. Mostantól Boldog Gizella csontereklyéje is az egykori koronázóváros egyházi kincseit gazdagítja, amit Wilhelm Schraml, Passau megyéspüspöke ajándékozott a városnak.

Gizella királyné az István király halála után néhány évvel kialakult kedvezőtlen politikai események miatt udvartartásával együtt kénytelen volt visszatérni szülőhazájába, ahol a passaui Niedernburg kolostor főnöknőjeként halt meg 1060 körül, és a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra.