Az esztergomi polgármester pénzére utazik a Fidesz

2011.09.01. 21:45

A Fidesz-frakció szavazataival az esztergomi képviselő-testület csütörtök esti ülésén megszavazta, hogy Tétényi Éva polgármester magánvagyonából fizessen egymillió forintot, szerintük ugyanis azért bírságolták meg erre az összegre az önkormányzatot, mert a polgármester nem hívott össze testületi ülést.

Az előzmények: az önkormányzat közbeszerzést írt ki az élményfürdő üzemeltetésére. A nyertessel az önkormányzat nem tudott időben szerződést kötni, Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője szerint azért, mert a polgármester nem hívott össze testületi ülést. A csúszásért a Közbeszerzési Döntőbizottság az önkormányzatot egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte, amit a Fidesz-frakció döntése szerint Tétényi Évának a magánvagyonából kell visszafizetni. A mai döntés szerint az összegre fizetési meghagyást fognak kibocsátani.

A polgármester közölte, az önkormányzat a bírságot már kifizette, mert nem ítélték reálisnak a fellebbezés lehetőségét, ezért szerinte a kezdeményezés okafogyottá vált. Leszögezte, mivel a bírságot kiegyenlítették, csak bírósági ítélettel képzelhető el, hogy ezt rajta behajtsák. (A fürdőt egyébként éppen ma bezárták, miután 70 milliós tartozás miatt a szolgáltató leállította az energiaellátást.)

Az este hat órakor kezdődő ülésen két szünet után hét órakor kezdték el a munkát. Az előre meghirdetett napirendek közel felét levették a napirendről, viszont több napirendet felvettek a tárgyalásra, melyekben Tétényi Évát a Fidesz-frakció törvénysértésekkel vádolja.

Az egyik leginkább vitatott pontban a testület kétharmados többségét adó Fidesz-frakció úgy döntött, hogy Tétényi Éva törvénytelenséget követett el, amikor nem írta alá és nem hirdette ki a város hulladékszállítási rendeletét. Tétényi szerint azonban a rendelet alkotmányellenes, így nem írhatja és nem is fogja azt aláírni. (A rendelet nem a szemét mennyisége, hanem a háztartásban lakók száma alapján állapítaná meg a díjat.)

Egy éve tart az állóháború

A kétharmados többségű esztergomi Fidesz-frakció a választások óta nem működik együtt az ugyancsak kétharmados többséggel megválasztott független polgármesterrel. Július utolsó és augusztus első hetében három alkalommal hívott össze képviselő-testületi ülést Tétényi Éva. A döntéshozók elé több mint hetven előterjesztés került, de a források átcsoportosítását nem szavazta meg a Fidesz-frakció.

Nem sikerült alpolgármestert sem választani. Tétényi Éva előterjesztésében Stámusz Andreát (Jobbik) jelölte a posztra, akit a titkos szavazás során nem választottak meg július 28-án.

A polgármester már több alkalommal jelezte, hogy munkáját nem tudja a megfelelő színvonalon végezni, hiszen nincsen aljegyző, a polgármesteri kabinet nincsen feltöltve, így önkéntesek segítik a munkáját napi 8-10 órában. Munkafeltételeinek bemutatását és megvitatását egy hete kezdeményezte Tétényi Éva, azonban előterjesztését napirendre sem vette a képviselő-testület.

Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás által vezett fideszes önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A képviselőcsoport már az első ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később egyhangúlag törvénytelennek nevezték az adósságrendezési eljárást, így nem is hajlandóak az együttműködésre.