Nem volt egyeztetés Hoffmann népviseleti gyűjtéséről

2011.09.02. 14:16
A kormányváltás óta másodszor kér adományokat az iskolásoktól oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa néhány napja felhívást tett közzé, hogy a vörösiszap-károsultak után a csíksomlyói gyerekek népviseleti öltözetét támogassák fejenként 100 forinttal. Az erdélyi gyerekmentő szervezetet irányító Böjte Csaba ferences szerzetes szerint a kezdeményezés szép, és gesztusértékű, de nem volt róla egyeztetés.
Fotó: Manek Attila
Fotó: Manek Attila

Erdélyi népviseleti ruhákra szervez országos gyűjtést Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár két napja tette közzé felhívását, amelyben az iskolaigazgatókat, tanárokat kéri, segítsék a 100 forintos zsebpénzadományok eljuttatását a Katolikus Karitászhoz.

Hoffmann Rózsa a kormany.hu-n közzétett felhívásban személyes élményeire hivatkozva indokolja az akciót. Az államtitkár szerint az ötlet akkor fogant meg benne, amikor a nyáron Erdélyben, a búcsújáról híres Csíksomlyón járt, és beszélt a több ezer árva és szegény gyereknek otthont teremtő Böjte Csaba ferences atyával.

Az államtitkár szerint a csíksomlyói gyerekek „igen jó eredménnyel tanulnak, odaadással segítenek, járnak templomba, vesznek részt minden egyházi és magyar nemzeti ünnepen”. Örömüket csupán egyetlen dolog árnyékolja be: az, hogy „a ruhájuk, a cipőjük ahány, annyiféle, s igazából nincs is ünneplőjük: nem tudnak szép népviseletbe öltözni, s úgy menni a templomba, az ünnepélyre, ahogy a többi odavalósi magyar gyerek”.

„Így kell-e ennek lennie?” – teszi fel a kérdést Hoffmann Rózsa. „Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forinttal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!”

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Böjte Csaba az Indexnek azt mondta, nem tudja megítélni a kezdeményezés politikai hátterét, mert nem egyeztetett az oktatási államtitkárral a gyűjtésről. A ferences szerzetes szerint mindenesetre nem a hasznosságát, hanem a gesztusértékét érdemes nézni. „Ha a gyerekek fejével és nem a felnőttekével gondolkodunk, akkor biztos nem a könyvek a legfontosabbak, egy szép ruha, vagy egy labda biztos közelebb áll a szívükhöz.”

Az államtitkár most másodszor kér pénzadományt a diákoktól. Tavaly ősszel Hoffmann – annak ellenére, hogy a kormány is szervezett ilyet – a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára kért zsebpénzadományt. Novemberben azt jelentették be, hogy 73 millió forint gyűlt össze az iskolások 100 forintjaiból.