Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokban lerajzolták Orbán kapcsolati hálóját

2011.09.02. 12:29
Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott információt arról, hogy még ellenzéki politikusként lehallgatták volna telefonját, de arról már a nyár elején tájékoztatták, hogy a titkosszolgálatoknál a híváslistája alapján feltérképezték, kikkel áll közvetlen kapcsolatban. A miniszterelnök a Heti Válasz cikkére reagált. A lap szerint Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek a kormányfő és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak.

Disznóságnak minősítette Orbán Viktor, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalban még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezték, kikkel állt közvetlen kapcsolatban. A miniszterelnök szerint ilyet."rendes ember nem csinál".

Orbán a TV2-nek adott interjújában elmondta, tudomása volt arról, hogy az ő és felesége telefonhívásai alapján kapcsolati ábrát készítettek személyes és hivatali beszélgetéseiról. „Jómagam és a feleségem telefonhívásait összerendezték”, „híváslistákat állítottak össze, és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állunk kapcsolatban a telefonhívásaink alapján” – közölte Orbán a Tényekben.

A miniszterelnök szerint Pintér Sándor már 2-3 hónappal ezelőtt jelentett neki erről, de a titkosszolgálatoktól származó információkból az nem derült ki, hogy a hiváslisták felhasználása mellett a beszélgetéseket is lehallgatták-e.

Orbán a Heti Válaszban megjelent állítások kapcsán nyilatkozott. A lap csütörtöki számában arról írt, hogy az elhárítás egyik volt felső vezetője, - más források szerint maga Laborc Sándor korábbi NBH főigazgató - "Ovi" és "Bajusz" nevű mappákba mentette a vélhetően a kormányfőről és a házelnökről gyűjtött adatokat. Az Orbán- és Kövér-mappák állítólag Laborc Sándor egyik NBH-s laptopjáról kerültek elő. A laptopot a főigazgató még hivatali ideje alatt lecserélte egy másikra, de olyan adatokat hagyhatott rajta, amelyek egy későbbi átvizsgáláskor feltűntek a kollégáknak.

A Heti Válasz szerint az ügyben Balajti László, az elhárítást jelenlegi irányítója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A hetilap azt is tudni véli, hogy a „Gyurcsány-érában” az Orbánt érintő eseten kívül is kerültek a szervezet számítógépeire olyan telefonbeszélgetés-, híváslista-, és cellainformáció-elemzések, amelyek parlamenti politikusokat érintettek.

Szilvásy György a Népszavának nyilatkozva azt állította, hogy a sajtóban megjelent információkat csak azért tehették közzé a jobboldali orgánumok összehangoltan, mert azok nem képeznek államtitkot - nem is képezhetnek, hiszen nyilvánvalóan nem igazak a hírek. Amennyiben valósak lennének ezek a csak találgatásnak nevezhető feltételezések, államtitoksértés miatt nyomozást kellene indítania az ügyészségnek - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!