Titokban lerajzolták Orbán kapcsolati hálóját

2011.09.02. 12:29
Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott információt arról, hogy még ellenzéki politikusként lehallgatták volna telefonját, de arról már a nyár elején tájékoztatták, hogy a titkosszolgálatoknál a híváslistája alapján feltérképezték, kikkel áll közvetlen kapcsolatban. A miniszterelnök a Heti Válasz cikkére reagált. A lap szerint Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek a kormányfő és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak.

Disznóságnak minősítette Orbán Viktor, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalban még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezték, kikkel állt közvetlen kapcsolatban. A miniszterelnök szerint ilyet."rendes ember nem csinál".

Orbán a TV2-nek adott interjújában elmondta, tudomása volt arról, hogy az ő és felesége telefonhívásai alapján kapcsolati ábrát készítettek személyes és hivatali beszélgetéseiról. „Jómagam és a feleségem telefonhívásait összerendezték”, „híváslistákat állítottak össze, és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állunk kapcsolatban a telefonhívásaink alapján” – közölte Orbán a Tényekben.

A miniszterelnök szerint Pintér Sándor már 2-3 hónappal ezelőtt jelentett neki erről, de a titkosszolgálatoktól származó információkból az nem derült ki, hogy a hiváslisták felhasználása mellett a beszélgetéseket is lehallgatták-e.

Orbán a Heti Válaszban megjelent állítások kapcsán nyilatkozott. A lap csütörtöki számában arról írt, hogy az elhárítás egyik volt felső vezetője, - más források szerint maga Laborc Sándor korábbi NBH főigazgató - "Ovi" és "Bajusz" nevű mappákba mentette a vélhetően a kormányfőről és a házelnökről gyűjtött adatokat. Az Orbán- és Kövér-mappák állítólag Laborc Sándor egyik NBH-s laptopjáról kerültek elő. A laptopot a főigazgató még hivatali ideje alatt lecserélte egy másikra, de olyan adatokat hagyhatott rajta, amelyek egy későbbi átvizsgáláskor feltűntek a kollégáknak.

A Heti Válasz szerint az ügyben Balajti László, az elhárítást jelenlegi irányítója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A hetilap azt is tudni véli, hogy a „Gyurcsány-érában” az Orbánt érintő eseten kívül is kerültek a szervezet számítógépeire olyan telefonbeszélgetés-, híváslista-, és cellainformáció-elemzések, amelyek parlamenti politikusokat érintettek.

Szilvásy György a Népszavának nyilatkozva azt állította, hogy a sajtóban megjelent információkat csak azért tehették közzé a jobboldali orgánumok összehangoltan, mert azok nem képeznek államtitkot - nem is képezhetnek, hiszen nyilvánvalóan nem igazak a hírek. Amennyiben valósak lennének ezek a csak találgatásnak nevezhető feltételezések, államtitoksértés miatt nyomozást kellene indítania az ügyészségnek - mondta.