Fel kell számolni a gyermekprostitúciót

2011.09.03. 17:55 Módosítva: 2011.09.03. 17:55

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására, szerezzen végre érvényt a gyermekprostitúció szervezőit és kihasználóit üldöző összes büntetőtörvényi rendelkezésnek - írta szombati közleményében Szél Bernadett, a párt szóvivője. Az LMP azt kéri a kabinettől, hogy működjön szorosan együtt az eltűnt gyermekek felkutatásában az Interpollal, az eltűnt gyermekek adatait és arcképét pedig jelentesse meg az ismert internetes portálokon.

A közleményben a szóvivő azt írja: tegye érdekeltté a kormány a gyermekotthonok fenntartóit a gyermekek megóvásában, eltűnésük azonnali jelentésében, és a gyermekotthonokban élő lányok körében folytasson hathatós megelőző programokat. A kormány törekedjen arra, hogy a gyermekek minél nagyobb számban kerüljenek a tömegotthonokból nevelőszülőkhöz.

Az LMP szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az állami gondozásba vétel megelőzhető lenne – többek között – az örökbefogadás megkönnyítésével, vagy a védőnői hálózat megerősítésével. Jelenleg is sok betöltetlen védőnői praxis van, és éppen a hátrányos helyzetű térségekben. Bántalmazó apa esetén az anyaotthonok nyújthatnak védelmet az édesanyáknak és a gyermekeiknek, így ezen intézmények létesítése és fenntartása több szempontból is kiemelt jelentőségű.

A rendőrség adatai szerint hazánkban évente öt-hatezer kiskorú tűnik el, hatvan-hetven százalékuk nevelőotthonokból kel útra; többségük lány. További adatok azt mutatják, hogy az elszökött fiatalok gyakran a bűnözés világába kerülnek: rablásokból, kábítószer-kereskedelemből tartják fenn magukat, vagy prostitútor bandák hálójában vergődnek. A nemzetközi kutatások szerint a prostitúcióba való bekerülés átlagos életkora 14 év. A gyermekotthonok lakói fokozottan ki vannak téve a prostituálódás és a drogfüggővé válás veszélyének. Egyes intézetek igazgatói szerint az ott lakó lányok legalább fele érintett.