Megszűnik a megyei jogú városi cím

2011.09.06. 15:41 Módosítva: 2011.09.06. 15:43

A megyei jogú városok lehetnek a fő vesztesei az önkormányzati rendszer átalakításának, az állam pedig várhatóan rengeteg feladatot és ezzel egy sor megoldatlan problémát, valamint nem kevés adósságot vesz a nyakába, írja a hvg.hu.

A hírportál szerint a miniszterelnök az egyik legnagyobb parlamenti lobbit igyekszik kiiktatni a lovasberényi kétnapos kormányülésen, ahol a hiánycél tartásához szükséges százmilliárdos megszorításról is döntenek.

A kiszivárgott reformterv szerint megszűnik a megyei jogú városi cím, ami sajátos státusz, mert ezzel a városok megyei önkormányzati jogokat gyakorolhatnak.

Bár az önkormányzati lobbi korábban hatékonyan akadályozott meg minden hasonló reformot, a hvg.hu informátora szerint most nincs túl sok mozgásterük a kormány terveivel szemben: "Az önkormányzatok nagy része csődben van, köztük nagy, befolyásos polgármesterek által vezetett városok is, így akármilyen érdeksérelemmel jár is a reform, kénytelenek lesznek lenyelni a békát" – mondta.

A második Orbán-kormány által létrehozott kormányhivatalok a legerősebb szereplők lesznek: ide kerül át számos hatáskör, például a különböző engedélyek kiadása is, márpedig egy-egy településvezetőnek, vagy képviselő-testületnek ez akár "egy kis mellékest" is jelenthetett eddig, főleg komolyabb beruházások esetében.

Az egészségügyi alapellátásnak és a szociális segélyezésnek is megmarad a helyi szintje: a rászorulók továbbra is az önkormányzatot, vagy magát a polgármestert fogják zargatni átmeneti segélyért, szociális munkáért, időskorúak és nagycsaládosok tűzifa-, étkezés vagy temetéstámogatásáért.