A kormány tovább emészti Hoffmann javaslatát

2011.09.07. 12:34
Ugyan a korábbi nyilatkozatok szerint a kormány már elfogadta az új köznevelési törvény koncepcióját és azt a héten nyilvánosságra hozza, Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője szerdán az Indexszel azt közölte: a kormány vasárnap is tárgyal a javaslatról és csak a jövő héten teszik közzé a végleges szöveget.

Erős zavarok mutatkoznak a kormányzati kommunikációban. Az Index hétfőn arról írt, hogy a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság köznevelési koncepcióját a megjelent hírekkel ellentétben augusztus 31-én nem fogadta el teljes egészében a kormány, abban még további módosításokra van szükség.

Pénteken a Népszabadság is arról írt, hogy a Fideszben egyesek úgy vélik, a kormány valójában mégsem fogadta el a köznevelési törvénytervezetet abban a formában, ahogyan azt Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár megírta. A napilap szerint "már Orbán Viktornak lett volna kellemetlen, ha még egyszer visszadobja a törvénytervezetét"

Hoffmann Rózsa viszont hétfőn este az Inforádiónak határozottan cáfolta ezt az értesülést. Mint mondta, a kormány elfogadta az előterjesztést, azon már csak néhány stiláris javításra, a szöveg összefésülésére van szükség és kedden vagy szerdán közzé is teszik a koncepciót.

A koncepció a keddi lovasberényi kormányülés napirendjén is szerepelt. Az Index szerdán először a Nemzetierőforrás-minisztériumban érdeklődött arról, mikor teszik közzé az elfogadott koncepció szövegét. Ott kérdésünkre azt mondták, lehet, hogy szerepelt a keddi kormányülés napirendjén a tervezet, de arról már nem tárgyalt a kormány, hiszen azt a múlt héten elfogadta.

Ehhez képest Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán az Index kérdésére a következőt közölte, amelyet szó szerint idézünk: "A kormány több olvasatban tárgyalta a törvényt, legutóbb már konkrétumok is szóba kerültek. A legutóbbi kormányülésen még néhány szempont elhangzott, amit az előterjesztő beépít a javaslatba.  A vasárnapi kormányülésen újra napirendre kerül, így a jövő hét elején nyilvánosságra kerülhet a koncepció."

Információink szerint nemcsak stiláris változtatások szükségesek. Az oktatási államtitkárságnak több ponton egyeztetnie kell még Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral. A 2013-tól életbe lépő pedagógus-életpálya modellel a bértömeg 30 százalékkal emelkedne, ami 164 milliárd forint kiadást jelent.