A Mol a Fideszt, az MVM az MSZP-t kente?

2011.09.07. 00:07
A Wikileaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratok szerint Orbán Viktor hazudott a 2006-os kampányában és lehetséges utódának Varga Mihályt tartotta. Navracsics Tibor 2007-ben úgy látta, Kósa Lajos lehet még miniszterelnök. Az MVM és a Mol az amerikaiak forrásai szerint korrumpálták a pártokat.

"Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed"  – mondta 2007. június 26-án egy nagykövetekkel tartott találkozóján Orbán Viktor egy korabeli amerikai távirat szerint. Az üzenetet küldő diplomata arról ír, hogy az MSZP-n belül többen csak idő kérdésének tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását.

Miközben a Fideszben többen úgy vélték, az MSZP döntése a miniszterelnök gyors leváltásáról esetleg elég időt adhat utódának, hogy eltávolodjon Gyurcsány politikájától a 2010-es választásokig, a távirat szerint Orbán sokkal inkább végezni akart Gyurcsánnyal, mint csak megsebesíteni őt.

A nagykövetség forró őszre számított. Orbán azt mondta nekik, hogy az MSZP már eldöntötte, hogy Gyurcsánynak mennie kell, most pedig arra várnak, hogy elkövessen valamilyen hibát. A távirat szerint Orbán arról is beszélt, hogy a Gyurcsány-kormányban teljes a bürokratikus felfordulás, szervezeti ügyekre koncentrálnak a valódi kérdések helyett.

Az UD-ügyről

2008 októberében két héten belül kétszer is jelentett a budapesti nagykövetség az UD-ügyről. Az amerikaiak arra hajlottak, hogy a kormány inkább eltúlozta az aggodalmakat, azon pedig sajnálkoztak, hogy újabb feldolgozhatatlan ellenségeskedés alakult ki a pártok között, miközben az ország a gazdasági összeomlás szélére került.

Csányi Sándor
Csányi Sándor

Az amerikaiak több magyar forrása is azt sugallta, az UD elleni állami fellépés célpontja valójában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Az amerikai diplomaták azt is feltételezték, hogy az UD tulajdonosa valójában Csányi volt. Felmerült, hogy az UD-botránnyal Gyurcsány Ferencék figyelmeztetni akarták a milliárdos bankárt, hogy ne ártsa magát a politikába. Ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta az amerikai követnek, tévednek a szocialisták, amikor azt hiszik, hogy Csányi pénzzel támogatja a Fideszt. Orbán arról is beszélt, hogy szerinte az OMV és a Mol közti háborúnak is köze van az ügyhöz.

Az akkori amerikai nagykövet idézi Mesterházy Attila szocialista politikust is, aki titokzatosan panaszkodott: "Többet tudok erről, mint amennyi a sajtóban megjelent, és a helyzet elég rossz. Annyira rossz, hogy nem is akarok többet tudni róla.”

A nagykoalíciós korrupcióról

Részletesen foglalkoztak az amerikaiak azzal az energetikai törvénycsomaggal, amelyet 2009 novemberében fogadott el a Parlament, az MSZP és a Fidesz egyetértésében. Többek között Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal akkori igazgatója is megerősíette az amerikaiaknak: a Podolák György (MSZP) és Fónagy János (Fidesz) által beterjesztett törvények valójában nem az állam, hanem az MVM és a Mol érdekei szerint készültek.

Az amerikaiak szerint az ügyben bebizonyosodott, hogy a Fidesz fiatal szakértői, akik ellenezték a törvényt, elbuktak a párton belüli vetélkedésben. A jelenleg államtitkárként dolgozó Fónagy a szocialistákkal együttműködő nagyvállalati lobbi embereként győzött a pártban.

v2010 plakatok6 03

Az amerikaiak szerint reális az a feltételezés, hogy a Mol a Fideszt, az MVM pedig az MSZP-t finanszírozza titokban és illegálisan.

Az adatok megosztásáról

Egy 2010. február 11-én kelt, bizalmas minősítésű táviratban a jelentéstevő amerikai diplomata, Steven Weston arra a következtetésre jutott, hogy az áprilisban várhatóan hatalomra kerülő Fidesz valószínűleg megengedőbb lesz a bűnügyi adatok megosztásának kérdésében.

A jelentéstevő szerint a magyarok különösen érzékenyek a személyiségi jogok védelmére, az adatvédelem ráadásul Sólyom László köztársasági elnök egyik fő szenvedélye – erre hivatkozva tagadta meg első körben a vízummentességi megállapodás aláírását is.

A távirat szerint Orbántól nem várható, hogy nyíltan támogasson bármilyen kérdést, amely "negatívan csapódhat le otthon", ugyanakkor reményt keltőnek tartották, hogy Orbánék szétválasztanák az igazságügyi és a rendészeti tárcát, így az adatvédelem ügyében az új kormány alatt már szétszóródnak a hatáskörök. A táviratban megjegyzik, hogy Sólyom mandátuma 2010-ben lejár, de protezsáltja, Jóri András adatvédelmi biztos elvileg 2014-ig a helyén marad. (Azóta kiderült, hogy 2012 januárban Jóri hivatala megszűnik.)

Kósa Lajos még miniszterelnök lehet

2007-ben Navracsics Tibor akkori fideszes frakcióvezető (ma igazságügyi miniszter) hosszan beszélgetett az amerikai nagykövettel. Navracsics azt mondta, a 2006-os választási vereség után a Fidesz fejben és lélekben is szétesett, de aztán összeszedték magukat. A párt vezérkarából Kövér Lászlót a radikálisokhoz, Varga Mihályt és Pokorni Zoltánt a mérsékeltek közé sorolta. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Pokorni kezd szürkülni. A jövő ígéretei közül Rogán Antalt és Kósa Lajost emelte ki. Kósáról még azt is mondta, nem látja okát, hogy ne lehessen egyszer miniszterelnök.

Kósa lajos és Rogán Antal
Kósa lajos és Rogán Antal

A Déli Áramlat nem is olyan rossz

Egy 2010. január 21-én kelt bizalmas távirat szerint Orbán Viktor álláspontja változott a Déli Áramlat ügyében. A táviratban beszámolnak róla, hogy a magyar kormány hamarosan megállapodást írhat alá a Gazprommal a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi leágazásának megvalósíthatósági tanulmányáról, de Orbán és a Fidesz a korábbi gyakorlatukkal szemben nem kívánják már nyíltan kritizálni azt. "A Fidesz vezetője, aki valószínűleg a következő miniszterelnök is lesz, elismerte nekünk, hogy [Bajnaiékhoz] hasonló politikát folytat majd a Déli Áramlat ügyében, és azt is, hogy a Fidesz hallgatása éles ellentétben áll a hasonló megállapodásokat korábban harciasan bíráló válaszaikkal" – áll a táviratban. Igaz, az MFB vezérigazgatója, Erős János szerint az oroszok, bár folytattak tapogatózó tárgyalásokat Orbánnal a témában, siettetik a szerződés aláírását még a választás előtt.

Mesterházy: Gyurcsány nem térhet vissza

Még a választások előtt, 2010 februárjában találkozott az amerikai nagykövet Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével. Mesterházy elmondta, kevéssé szereti Gyurcsány Ferencet. Arra számított, hogy Gyurcsány támadásba lendül ellene, de ahogy fogalmazott: „nem hagyhatjuk, hogy újra hatalomra jusson”.

Mesterházyt ügyes, talpraesett és ambiciózus emberként írta le a nagykövet, aki szerinte keményen fog harcolni az MSZP-n belül készülő háborúban.

Orbán Őszödje

"Ne figyeljenek arra, amit azért mondok, hogy megválasszanak" – mondta Orbán Viktor két amerikai követségi távirat szerint is a 2006-os választások előtt. Az Origo által feldolgozott táviratok egyike Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárgása után, de még a 2006. októberi önkormányzati választások előtt íródott, a másik 2008 tavaszán elemezte a 20. születésnapját ünneplő Fideszt. Emiatt a 2006. szeptemberi távirat szerint sokan kétkedtek abban, hogy Orbán támadhatja-e Gyurcsányt az őszödi beszéd miatt, bár a CNN-nek 2006. szeptember 23-án adott interjújában kijelentette, "soha nem hazudtam a magyar embereknek".

hi05

A 2008-as távirat szerint Orbán akkor már teljesen biztos volt a Fidesz választási győzelmében. Az amerikai diplomaták elemzése szerint a "példátlanul népszerű" Fidesz egyre mérsékeltebb erővé vált. Az elemzés szerint Orbán minden tekintetben uralja a párt döntéshozatalát és állítólag a költségvetését is.

Orbán: Varga léphet a helyemre

Orbán 2007. június 27-én beszélt April Foley nagykövetnek arról, hogy "professzionalizálni" akarja a párt vezetését. A távirat szerint Orbán kijelentette, "elég erős vagyok, hogy delegáljak". Foley és Orbán nem sokkal a Fidesz 2007-es kongresszusa után találkoztak, a kongresszuson az egyedüli jelölt Orbánt nagy többséggel választották elnökké. A találkozón Orbán Varga Mihályt nevezte helyettesének és potenciális utódjának. Varga most a miniszterelnökséget vezető államtitkárként kicsit háttérbe szorult.

Ugyanezen a találkozón Orbán Pelczné Gáll Ildikót a párt legenergikusabb aktivistájának nevezte. A 2007-es kongresszuson szintén pártalelnöknek választott Pokornit Orbán úgy jellemezte, "nem olyan utcai harcos, mint én", de habitusát alkalmasnak tartotta arra, hogy a 2008-as népszavazási kampány vezetőjeként megszerezze a civilek támogatását. A kampányt végül nem Pokorni, hanem Tarlós István vezette.

000T TRPar3505377

Orbán már ezen a találkozón arról beszélt – Foley nagykövet szerint "félig, de csak félig viccelve" –, hogy 2014 után a Fidesz legyőzhetetlen lesz. Ezt arra alapozta, hogy az MSZP támogatói ki fognak öregedni. Ugyanezen a találkozón fejtette ki, hogy a Fidesznek le kell szakadnia a mozgalmi szerepről, és inkább vállalati mintára szeveződött párttá kéne vállnia.

Ha kiváncsi arra, hogyan szivárgott ki rengeteg, a Wikileaks stábja által még nem ellenőrzött távírat, kattintson a folytatáshoz!