Kamuidézéssel ijesztgette a diákokat a rendőr

2011.09.07. 15:27
Egy Zala megyei faluban egy főtörzsőrmester a tanár kérésére eljátszotta, hogy a gyerekek ellen eljárás indult, amiért a Facebook-on kibeszélték az osztályfőnöküket. A gyerekeknek csak órákkal később szóltak, hogy a dolog nem komoly.

Az ügy idén februárban történt, egy Zala megyei kistelepülésen, aminek a neve a szereplők személyiségi jogainak védelme miatt nem nyilvános. Egyik nyolcadikos a mobiljával játszott az órán, amit az osztályfőnöke elvett. A szünetben az egyik gyerek elcsente a telefont az asztaláról és visszaadta a tulajdonosának, amit utóbb az osztályfőnök csak hosszas faggatózással tudott kideríteni.

A diákok a Facebookon vitatták meg a történteket, és a bejegyzések között akadt pár, a tanárra nézve sértő is. A vitáról egy ponton az osztályfőnök is értesült, és segítséget kért egy rendőrtől, aki korábban bűnmegelőző előadást tartott az iskolában.

Hogy felhívják a diákok figyelmét arra, hogy a történtek akár lopásként is értelmezhetők, a rendőrrel különös performanszt találtak ki. Az egyik nap egy előre megbeszélt időpontban a rendőr megjelent egy órán, és bejelentette hogy a Facebook-os bejegyzések miatt eljárás indult, és lehet, hogy a kapitányságon ki fogják hallgatni a gyerekeket.

Azt is közölte, hogy a két érintett diákot gyanúsítottként fogják kihallgatni, és ezt két, idézésre hasonlító papírral kívánta igazolni, amit átadott a gyerekeknek. A rendőr elment, az osztályfőnök pedig csak a tanítási nap végén közölte a gyerekekkel, hogy az idézés nem valódi, és a színjátékot nevelési célzattal tartották.

Az ügy a Független Rendészeti Panasztestület eljárása nyomán került a nyilvánosságra. A panaszeljárás során a testület megállapította, hogy a rendőr súlyos jogsértést követett el, amikor egy valós ügy iktatási száma alatt valótlan tartalmú hivatalos iratot állított ki és adott át a panaszosnak.

A Panasztestület szerint nyilvánvaló, hogy a büntetőeljárás – teljességgel alaptalan – kilátásba helyezése és az ez által kiváltott félelem és szorongás miatt olyan illetéktelen állami beavatkozás történt, ami súlyosan sérti a panaszos emberi méltóságát, különös tekintettel arra, hogy az események idején épp csak elmúlt 14 éves. A jogsértés ráadásul a panaszos osztálytársai előtt történt: a hamis idézés így arra is alkalmas volt, hogy csorbítsa a panaszos jó hírnévét.

A testület határozata értelmében az ügy a büntető igazságszolgáltatás komolyságába és a rendőrség megfelelő működésébe vetett állampolgári bizalom megrendítésére is alkalmas volt, hiszen azt a benyomást keltette, hogy a büntetőeljárás nem több mint fegyelmezési célzattal igénybe vehető „drámapedagógiai” eszköz, amelyet a rendőr – ha szükségesnek látja – akár általános iskolások megfegyelmezése érdekében is „elővehet”.

A panasznak az ORFK is helyt adott, mindenben osztva a panasztestület álláspontját. Azt, hogy a rendőrt ellen indult-e fegyelmi eljárás, az ORFK egyelőre nem közölte.