Az LMP beszállt a horgász-halász-vitába

MTI/Index
2011.09.07. 16:15 Módosítva: 2011.09.07. 16:15
Az LMP szerint új halászati és horgászati törvényt kell alkotni, mert a jelenlegi szabályozás a természetnek, a horgászoknak és a természetvédőknek sem kedvez, mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője. Performansz, aktivisták vagy flashmob sajnos nem volt.

Vágó Gábor szerint zöld fordulatra van szükség ahhoz, hogy a folyami vizek kihasználásakor ne csak a gazdasági haszon érvényesüljön, hanem megjelenjenek a természetvédelmi szempontok is.

A politikus a szerény sajtóérdeklődés közepette azt mondta a Széchenyi rakpart egyik lépcsője előtt, hogy a jelenlegi szabályozás rossz szemléletet tükröz, mert csak a haltenyésztésre koncentrál, ami állandó konfliktusforrást jelent a halászok és horgászok, illetve a halászok és a természetvédők között.

Hozzátette, hogy nincs még egy olyan tengerpart nélküli európai ország, melynek törvényei ennyire preferálnák a halászatot és a haltenyésztést. Szerinte inkább rekreációs és turisztikai szempontokat figyelembevevő szabályozásra lenne szükség. A haltenyésztés és a halászat visszaszorítása miatt kieső bevételeket szerint ellensúlyozná a turizmus fellendülése.

Javaslataikat sorolva a vízhasználó vállalkozások felügyeleti rendszerének megerősítéséről, a halőrzés megreformálásáról, a tilalmak rugalmassá tételéről, illetve a halászati hatóság megerősítéséről beszélt. A felsorolást a lépcsőről érkező két külföldi turista némileg megzavarta.

Végül azt is közölte, hogy az LMP párbeszédet kezdeményez az ügyben a civil szervezetekkel és még az ősz folyamán benyújtja módosító javaslatait.

Tudomásunk szerint a Fideszen belül is felmerült már, hogy a természetes vízi halászat megtiltásával egyrészt növelni lehetne a hazai folyók és tavak csökkenő halállományát, másrészt a háromszázezer horgásznak lehetne kedvezni a néhány tucat halásszal szemben.