Kőkemény eligazítást tart Orbán Viktor

2011.09.07. 11:21
Szerdától péntekig Hajdúszoboszlón találkoznak a Fidesz és a KDNP képviselői, hogy megtudják és megvitassák, mit kell megszavazniuk karácsonyig. Nagyon kemény menet vár rájuk, hiszen alapvető reformokra és további spórolásra készül a kormány. Az erőltetett menet programját szerda esti beszédében hirdeti meg a pártelnök-miniszterelnök.

Ha komolyan gondolja Orbán Viktor az elmúlt egy hétben előadott terveit, akkor több fontos dolgot kell megszavazniuk a kormánypárti képviselőknek karácsonyig, mint az elmúlt években összesen.

Konfliktusos és népszerűtlen döntések sorozata vár rájuk. Hogy volt-e értelme ennyi mindent ilyen rövid időre besűríteni, januárra kiderül. Mindenesetre az új alkotmány elfogadásával egy sor fontos átalakításnak előre kitűzték a határidejét, így januárig számos ilyennek be kell fejeződnie.

Orbán Viktor múlt hétfőn azt mondta, a legnehezebb döntésekre 2012-re már nem biztosan lesz elég erő. A feltorlódott, részben tavaly május óta húzott feladatokat most akarja elvégeztetni, rohamtempóban áterőltetni. Ennek előnye lehet, hogy nem lesz idő nagy vitákra, az egymást követő sokkok és esetleges tiltakozások akár ki is olthatják egymást, a közvélemény belefáradhat abba, hogy mindenre egyformán figyeljen.

Magyarország átalakítása

A képviselőket személyesen talán legjobban az önkormányzati reform izgathatja, hiszen sokan viselnek közülük valamilyen tisztséget.

A tervek szerint megszűnnének a megyei jogú városok előjogai, de arról is lehetett hallani, hogy általában a megyei közgyűlések ereje is csökken. Az állam – jórészt az új kormányhivatalokon keresztül – számos feladatot átvenne a helyi hatóságoktól, például az iskolákat és egészségügyi intézményeket, illetve engedélyek kiadását, a közmunka szervezését.

Azt kezdettől minden fideszes képviselő tudta, hogy a következő parlament kisebb lesz, és a polgármesteri és képviselői szerep összeférhetetlenné válik 2014-től. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki számított: amennyiben legközelebb már csak polgármesterek vagy megyei közgyűlési tisztségviselők lesznek, kisebb lesz a hatalmuk, mint a mostani rendszerben. Különösen igaz lehet ez Budapest kerületeinek polgármestereire, akik szervezkedésbe is kezdtek, hogy megőrizhessék pozícióikat.

Az önkormányzati reform tervei a Belügyminisztériumban készülnek, egy olyan tárcánál, amit nem a párt, hanem Orbán Viktor embere vezet. Ez azért lehet hasznos a kormányzati törekvéseknek, mert Pintér Sándorhoz talán kevésbé találják meg a lobbizók az utat, mintha pártbeli kollégájukat kellene győzködniük.

Ugyanígy „külsős” dolgozik az új választási törvényen. Ennek előkészítését Áder János EP-képviselőre bízta Orbán. Itt a legizgalmasabb és legvitatottabb kérdés az lehet, hogyan szavazzanak a határon túli magyarok, illetve jussanak mandátumhoz a magyarországi kisebbségek. Tele van ez is csapdákkal. Arról nem is beszélve, hogy újra kell rajzolni az egyéni körzetek határait, ami belső konfliktusokat is gerjeszthet, hiszen eddig egymás mellett működő fideszesek körzeteit is összevonhatják.

Még az ősszel közoktatási és felsőoktatási törvényt is akar a kormány. Az év eleje óta készülő koncepciók készültségi fokáról ellentmondásos hírek érkeznek. Nagyon sokakat érintő ügyek ezek, egészen biztos, hogy itt is lesz bőven ok belső súrlódásokra.

Az alkotmányból következik hogy az igazságszolgáltatás reformját is végig kell vinni még az idén. Itt sem látszik, hogy az OIT helyén mi lesz, és a sok jogász képviselő, illetve a korai nyugdíjazásuk miatt egyébként is sértett bírói kar nyomása miatt nem lesz könnyű átvinni egy új koncepciót.

Orbán múlt hétfőn nyugdíjreformot is ígért. Elég annyit említeni, hogy az előző választási kampány első nagy botránya volt, amikor Varga Mihály kimondta a „svéd modell” szóösszetételt, és máris elszabadult az őrület.

Közben emelik a dízel árát

Miközben ezeket az alapvető, régen nem látott mértékű változásokat kellene megszavazniuk a képviselőknek a következő hónapokban, addig a gazdasági problémákat is kezelniük kell.

Újabb intézkedéscsomag készül a devizahitelesek segítésére. De ami ennél is nehezebb lesz képviselői szempontból, azok az állami spóroláshoz kapcsolódó intézkedések. A kedden bejelentett tervek közül egyik sem erősíti népszerűségüket.

Az is nyilvánvaló, hogy a 2012-es költségvetéshez sem nyújthatnak be erős módosítókat, mert Orbán Viktor és Matolcsy György jó előre jelezték, a hiánycélból nem engednek. Vagyis alig lesz arra lehetőség, hogy egy-egy képviselő választóit le tudja nyűgözni valamilyen látványos állami támogatás megszavaztatásával.

Háborús hangulat

Látszódott eddig is, hogy a hatalmasra duzzadt Fidesz–KDNP-frakción belül vannak törésvonalak, érdekcsoportok, amikor nagyobb pénzeket érintő mozgásokról van szó. Az erőltetett menet segíthet abban, hogy ezek a belső konfliktusok ne teljesedjenek ki. Ugyanakkor az is valószínű, hogy januárra több lesz a sértett és elbizonytalanodó kormánypárti képviselő, mint most. Talán befelé is szólnak Orbán Viktor háborús helyzetről szóló retorikai fordulatai.

Nagy menetre kell tehát felkészítenie a képviselőket Orbán Viktornak, aki szerda esti beszédével nyitja meg a háromnapos tanácskozást. Talán lazíthat a hangulaton, hogy a Blikk szerint kellemes körülmények várják a képviselőket.