A kúria alá törvényszéket tesznek

2011.09.08. 17:09

A Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén a képviselők elfogadták az igazságügyi reform alapvetéseit. Eszerint a januárra megszűnő OIT (Országos Igazságszoltátatási Tanács) helyébe egy OBH nevű (Országos Bírói Hivatal) testület kerül. Az OBH elődjéhez hasonlóan a bíróságok igazgatásával, pénzügyekkel és kinevezésekkel foglalkozik majd.

Korábban felmerült, hogy a bíróságok az igazságügyi minisztérium alá kerüljenek, ezt a lehetőséget azonban elvetették.

Az OBH elnökét a parlament választja majd meg, a tervek szerint kilenc évre.

A táblabíróságok megmaradnak, a megyei bíróságokat törvényszéknek hívják majd. A legalsó bírósági szint a járási bíróság lesz, amint a létrejönnek a járások – ez 2013 elején várható.

A PKKB-t, vagyis a Pesti Központi Kerületi Bíróságot az Index értesülései szerint feldarabolják, hogy az ottani nagy tehert így enyhítsék. Várhatóan a külső pesti kerületeknek saját bíróságuk lesz.

A három napos tanácskozás félidejében Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő bejelentette, hogy még az ősszel szigorítani tervezik a büntetőtörvénykönyvet. Erről Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével hamarosan nemzeti konzultációt is tartanak.

Az is eldőlt, hogy az új kormányszóvivő, Giró-Szász András a Miniszterelnökségnél fog dolgozni. Elődje még a közigazgatási és igazságügyi tárca embere volt.