Megnyújtanák a korrupció elévülési idejét

2011.09.08. 15:07

Módosítaná a kormány az elévülés szabályait a korrupciós bűncselekményeknél, derül ki a kormany.hu-n csütörtökön megjelent jogszabálytervezetből. A jelenleg hatályos büntető törvénykönyvben a főszabály az, hogy a büntethetőség annyi idő után évül el, mint amennyi a kiszabható büntetés felső határa lett volna, de legalább három év elteltével.

A csütörtökön megjelent javaslat háromról öt évre emelné az elévülési idő minimumát a közélet és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekményeknél, tehát például a vesztegetésnél vagy a befolyással üzérkedésnél.

Az elévülési idő meghosszabbítása szerepelt a Fidesz választási ígéretei között. Hende Csaba 2010 tavaszán Szombathelyen jelentette ki: "Én a magam részéről üdvösnek tartanám és javasolni is fogom, - noha ez nem része a pártprogramnak - hogy az elévülési idő alkotmányos és törvényes módon való meghosszabbítása történjék meg."

Az elévülési idő megnyújtását ajánlotta Magyarországnak korábban az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államok csoportja (GRECO) is a tavaly nyáron kiadott jelentésében. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb más tagállamhoz képest rövid nálunk az elévülési idő. A GRECO 2011-re kérte ajánlásai végrehajtását, és jelezte, hogy ezt a folyamatot 2012-ben egyedi megfelelési eljárás keretében fogja értékelni.

A csütörtökön megjelent tervezet indoklása meg is említi, hogy a törvény "figyelemmel van a nemzetközi ajánlásokra". "Magyarország országvizsgálata során mind az OECD, mind a GRECO azt állapította meg, hogy tekintettel a vesztegetés sajátos felderítési és nyomozási nehézségeire, a három éves elévülési idő igen rövid. Az értékelők álláspontja szerint a jelenlegi helyzet számos korrupciós bűncselekmény üldözésének lehetőségét korlátozhatja" - áll az indoklásban.

A büntető törvénykönyvbe egy új korrupciós tényállást is beillesztene a jogszabálytervezet: a befolyás vásárlását. "Aki olyan személynek, aki arra hivatkozik, hogy hivatalos személyt befolyásol, vagy reá tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" – olvasható az új szabály a tervezetben.