Bajnai megvédte Gyurcsányt

2011.09.09. 19:44 Módosítva: 2011.09.09. 19:44
Bajnai Gordon volt miniszterelnök megalapozatlannak tartja azokat az indokokat, amelyek miatt az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki elődjét, Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Bajnai Gordon az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc törvényesen járt el a Sukoró-ügyben, és azoknak, akik az iránta érzett ellenszenvük miatt örülnének a szocialista politikus felelősségre vonásának, gondolniuk kell arra, hogy ha ez politikai nyomásra történik, annak rossz vége lesz, egyszer talán ők is áldozattá válnak.

"Jár ennyi szolidaritás az elődömnek" – indokolta a New Yorkból nyilatkozó Bajnai Gordon a megszólalását, kiemelve: meggyőződése, hogy Gyurcsány nem követett el olyat, ami miatt törvénysértéssel lehetne vádolni. Véleménye szerint "rettenetes politikai nyomás" nehezedett az ügyészségre ebben az ügyben.

Örülnének, tapsolnának

Mint mondta, nehéz hivatali visszaélésként beállítani, hogy Gyurcsány a sukorói kaszinóberuházás befektetőivel 2008 májusában folytatott parlamenti megbeszélésén a telekcsere szabályszerűségéről érdeklődött, majd azt mondta, hogy mindenki tegye a dolgát törvényesen.

Bajnai Gordon hozzátette: az ügynek elődje személyén túlmutató következményei lehetnek, amelyeket rendkívül veszélyesnek tart.

Bár vannak, akik szeretik Gyurcsány Ferencet, ma úgy tűnik, hogy sokkal többen vannak, akik nem szeretik, sokan akár kifejezetten gyűlölik politikai tevékenysége miatt – fejtette ki. Bajnai Gordon azonban úgy véli, azoknak, akik "örülnének, tapsolnának", ha elítélnék a volt miniszterelnököt, gondolniuk kell rá, hogy ha ez politikai nyomásra történik meg, politikai ellenszenv vagy bosszúvágy miatt, akkor "nem biztos, hogy ez Gyurcsány Ferencnél meg fog állni". Ennek mindig nagyon rossz vége lett – folytatta, "azok, akik ma örülnek, lehet, hogy egyszer maguk is áldozatok lesznek, nemcsak a nagy emberek, hanem a kicsik is".

Erősíti a közbizalmat

Azzal kapcsolatban, hogy két napig faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a Sukoró-ügy miatt, Bajnai Gordon elmondta: "nem volt semmi baj" a meghallgatással, az ügyészek rendkívül alaposan kérdezték az egy éveken át tartó folyamat részleteiről. Ez az alaposság erősíti a közbizalmat – mondta, hangsúlyozva azonban, hogy a közbizalmat viszont már gyengíti az, ha az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy semlegesen, a politikától függetlenül végzi a munkáját.

Kitért arra is, hogy a jogállamisághoz független ügyészségre, bíróságokra, Alkotmánybíróságra és Költségvetési Tanácsra van szükség.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Sukoró-ügyben történt telekcsere miatt kormánya indított vizsgálatot és kezdeményezett polgári pert, hogy kiderüljön, értékarányos volt-e az ingatlancsere. Bajnai Gordon szerint ezzel biztosították, hogy a magyar államot nem érheti kár.

Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban hallgatná meg gyanúsítottként az ügyészség, mert álláspontjuk szerint hivatali visszaélést követett el azzal, hogy meghatározta az értékesítés módját, vagyis a telekcserét. A volt kormányfő szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját. A szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn dönthet az Országgyűlés.