Egyfordulós, vegyes választási rendszert akar a Fidesz

2011.09.09. 12:26
A hajdúszoboszlói kihelyezett Fidesz-frakcióülésen megállapodtak az új választási rendszer alapjairól: lesz szavazati joga a határon túliaknak, lesz nemzetiségi képviselet, a listások rovására nőni fog az egyéni képviselői helyek száma. Döntöttek az iskolák és az egészségügyi intézmények államosításáról, a járások létrehozásáról.

Hat elvi döntés született a választási rendszer átalakításáról, közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Elsöprő többséggel határoztak arról, hogy egyfordulós legyen a választás.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Egyhangú döntés volt arról, hogy legyen szavazati joga a határon túliaknak, arról viszont nem döntöttek, hogy milyen formában, és hogy hány mandátum illeti majd meg őket. Arról is megállapodtak, hogy lesz nemzetiségi képviselet, viszont itt sem dőlt el az, hogy ez garantált vagy kedvezményesen megszerezhető mandátum legyen. Lázár azt mondta: ő személyesen a garantáltat támogatná.

A frakcióülésen született döntés szerint vegyes rendszer lesz, 90-110 egyéni képviselővel, ismertette Lázár. A szakértői számítások szerint 100 fölötti egyéni körzetet valószínűsít, hogy a döntés értelmében a választókörzetek nem nyúlhatnak át a megyehatárokon, illetve az egyéni választókerületeket a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően, maximum 15 százalékos választóilétszám-eltéréssel fogják kijelölni. Mindez azt is jelenti, hogy el fognak tolódni az arányok: most több a listás mandátum, mint az egyéni, ez meg fog fordulni.

Lázár sajtótájékoztatójának másik témája az ő szavaival a "társadalmi felzárkóztatás" volt, vagyis az iskolák államosítása miatt szükségessé vált önkormányzatitörvény-módosítás. Lázár felidézte, hogy a miniszterelnök bejelentette, két héten belül beterjesztik az oktatás és egészségügyi törvényt. Nemcsak az iskolák fenntartása, hanem az oktatásszervezés is állami feladat lesz. Ezt azzal indokolta Lázár, hogy a magyar oktatáspolitikai egy kudarctörténet, a magyar iskolarendszer szegregál és diszkriminál, és hiába születnek központilag ezzel ellentétes oktatáspolitikai döntések, ha azokat aztán nem tudja az önkormányzatokkal betartatni a kormányzat.

A frakcióvezető megemlítette, hogy ebben az ügyben felmerültek kétségek. Egyrészt vizsgálni fogják annak a lehetőségét, hogy az önkormányzatokat bevonják valamilyen módon az oktatásba. Ez a vizsgálat a most felállított, Kósa Lajos vezette bizottság feladata lesz.
A másik kétség Lázár szerint azzal volt kapcsolatos, hogy az állami oktatás akkor lehet sikeres, ha az állam képes megszervezni egy jó fenntartói szervezetet. Orbán Viktor szerint képes lesz, mondta Lázár.

02

A frakcióvezetőtől a sajtótájékoztatán megkérdezték, mennyi idő múlva lesz látható eredménye a közoktatási reformnak. "A rossz rendszer kiépítéséhez húsz év kellett", nyilván évek munkája lesz a hibák kijavítása, de belátható időn belül érezhető változás lesz, válaszolta.

Lázár elmondta az is: az egészségügyi intézmények államosítása egyhangú támogatást kapott, ebben az ügyben a frakció egyetlen feltételt szabott, hogy az intézmények minisztériumi irányítás alá kerüljenek, és ne a kormányhivatalok alá, hogy ténylegesen központi legyen az irányítás.

Váratlanul döntöttek az új önkormányzati rendszerről is

Bár ez eredetileg nem szerepelt a napirenden, állást foglaltak a frakcióülésen az önkormányzatokat érintő kérdésekről is. Lázár szerint arról határoztak, hogy új önkormányzati törvény kell, a járásokat létre kell hozni, a kis önkormányzatok hivatalait egy-egy járási önkormányzati hivatalban egyesítik, és feladatalapú finanszírozása lesz az önkormányzatoknak. Emellett Orbán azt mondta: az önkormányzati finanszírozást annyiban könnyítik, hogy az önkormányzatok adókivetési jogát liberalizálják, tehát saját forrásokat teremthetnek majd helyi adókkal, ismertette Lázár.

Budapestről is tárgyaltak a frakcióülésen, mert a kormány kikérte a frakció véleményét a budapesti önkormányzati rendszer átalakításáról. Ebben az ügyben döntés nem születettt, de a budapesti önkormányzatok szövetsége - vagyis gyakorlatilag a fideszes kerületi polgármesterek - , előterjesztettek egy teljesen új javaslatot. A javaslat részleteiről Lázár nem beszélt, csak annyit mondott: az a lényege, hogy a kerületek hatékonyabb működésére tettek javaslatot. A kerületi rendszer tehát megmaradna, a feladat most a kormánynál van, hogy dolgozzon ki egy javaslatot.

A sajtótájékoztatón szó volt az igazságszolgáltatási törvényről is.