Minden paksi adat nyilvános a bíróság szerint

2011.09.09. 12:35 Módosítva: 2011.09.09. 12:38
Az Energiaklub első fokon pert nyert az MVM Zrt. ellen, ki kell adniuk a bővítés adatait.

A Fővárosi Bíróság ítéletében kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a paksi atomerőműtervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára. Az alperesnek 15 napon belül kell a megjelölt adatokat közzétennie.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2011 januárjában az MVM Zrt.-től kikérte a projekt legfontosabb adatait. Az MVM ekkor arra hivatkozva, hogy a kért adatok döntés-előkészítő anyagnak minősülnek, továbbá üzleti titkot tartalmaznak, megtagadta azok kiadását. Ezért az Energiaklub pert indított az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen.információkat kért bővítés körülményeiről

A TASZ által vitt ügyben a Fővárosi Bíróság teljes körűen kiadandónak ítélte a kért adatokat - azzal a megkötéssel, hogy a műszaki megoldásokra vonatkozórészleteket az MVM Zrt. kitakarhatja.

Tudhatjuk, mennyibe kerül és kik építenek

A nem jogerős ítélet értelmében a következőadatokat kell kiadni: a projekt tervezett összköltségét, időtervét, ütemezését; a projekt eddigieredményeit; adatokat arra vonatkozóan, hogy az MVM Holding cégei milyen aránybanvesznek részt a munkában (a résztvevő munkavállalók arányában); az esetleges további, aprojekt munkájában részt vevő, az MVM Holdinghoz nem tartozó cégek, szervezetek listáját; a projekt keretében megkötött szerződések listáját, feltüntetve szerződés tárgyát, a szerződöttösszeget, illetve a szerződésben foglalt teljesítési határidőt.

Idén egy másik hasonló ügy szintén az Energiaklub javára dőlt el. A Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamos Művek Zrt. által 2007-ben indított Teller projekt (melynek keretében a tervezettatomerőmű bővítés megalapozását kezdte meg) egyes adatait, azaz a projekt összköltségét, illetve a projekt keretében kötött szerződéseket 2011 áprilisában ítélte kiadandónak a Tolna Megyei Bíróság.