Nem volt jó az eredmény, új választást írtak ki

2011.09.09. 16:07
A Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetése megsemmisítette a belső tisztújítás folyamat során, nyáron megtartott budapesti és országos küldöttválasztás eredményét. A gyógyszerészek számára az idén ismét kötelezővé tették a kamarai tagságot, a három-négy nagyobb szakmai szervezet tagjainak május 31-ig kellett átjelentkezni. A választáson az őskamarásoknak nem sikerült átütő győzelmet szerezniük. Új választás azonban egyelőre nem lesz, mert bíróságra kerül az ügy.

Elmarad Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK) szeptemberi időpontra tervezett rendkívüli küldöttközgyűlése, ezért a törvényben előírt határidőre az új alapszabályát sem alkothatja meg a szervezet.

A jogi problémákat okozó csúszást Horváth Tamás, az MGyK elnöke a napokban közleményben jelentette be. Az elnök szerint a bajt az okozta, hogy a kamara felügyelőbizottsága szabálytalanságokat talált a budapesti küldöttválasztás lebonyolításában. Horváth azt írta, hogy a budapesti területi szervezet választói névjegyzéke nem állt összhangban a tagnyilvántartásban szereplő adatokkal, ezért a területi küldöttválasztó közgyűlést nem a törvényi előírások és a kamara választási szabályzata szerint hívták össze.

Az országos elnök álláspontját csütörtökön a budapesti kamarai vezetés is támogatta.

A választást az egészségügyben újra kötelezővé tett kamarai tagság miatt kellett megtartani. A törvénymódosítás következtében az utóbbi években egymás mellett működő 3-4 nagyobb rivális szakmai szervezet helyett ismét a Magyar Gyógyszerészi Kamara kapta a főszerepet, ahova a patikusoknak május 31-ig kellett bejelentkezni. A júniusban és augusztusban lezajlott területi és országos küldöttválasztó küldöttgyűlés már az újjászervezett kamara tisztújítását szolgálta. A tagfelvételek lezárulta után természetesen jócskán megnőtt a kamara létszáma, a tagság a budapesti szervezetben 1600 fősre duzzadt.

Az Index információi szerint a választás során meglepetésre az őskamarások, vagyis a régi vezetést támogató tagok, nem tudtak abszolút többséget szerezni. A kamrásokkal korábban több alapkérdésben is szembekerült Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének 35-40 képviselőjét választották be Budapest területi küldöttei közé, sőt a 210 fős országos testületbe bejutott fővárosiak csoportjában ők kerültek többségbe.

A választási eredmény megsemmisítését kimondó határozatot a több kamarai tag bíróságon támadta meg. Jogi képviselőjük, Szentirmai Endre Fővárosi Bírósághoz beadott keresete szerint ugyanis az országos elnökségnek, valamint az országos felügyelőbizottságnak nem volt sem illetékessége, sem hatásköre új választások kiírására utasítani a budapesti területi szervezetet. Az átmeneti választási szabályok értelmében a kifüggesztett névjegyzékkel kapcsolatban ugyanis csak az egyes tagoknak van joga „felszólamlást” tenni. A bírósági kereset szerint azonban ilyen szabálytalanságról nem érkezett információ. Szentirmai Endre szerint a választás megsemmisítését valótlan állításokra alapozta az elnökség, így az tartalmilag is jogszabálysértő.