Szigetvár vagy Eger a leghősiesebb város?

2011.09.12. 19:47
Pénteken a kormánypárt képviselői kezdeményezték, hogy Szigetvár megkaphassa a "Leghősiesebb Város" címét. Hétfőre a szocialisták is előálltak saját "Leghősiesebb Város" jelöltjükkel, Egerrel. A szocialisták mindkét városnak megadnák ezt a titulust.

Pénteken Bánki Erik, Lezsák Sándor és Pichler Imre kormánypárti képviselők benyújtottak egy indítványt a Parlamentnek, mely szerint Szigetvárnak adományoznák a "Leghősiesebb Város" ("Civitas Invicta") címet. A város ezt a címet a lakói által az 1566-os támadás idején tanúsított hősies, önfeláldozó város- és honvédő magatartásával vívta ki a politikusok indoklása szerint.

Ezt követően a hétfői ülésnapon szocialista honatyák kezdeményezték, hogy Eger városa is kapja meg ezt a kitüntető címet. A javaslat indoklásában Sós Tamás és Kolber István kifejezésre juttatja, hogy a Parlament fejet hajt Eger lakóinak és védőinek az 1552-es támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt, és Eger városnak a "Civitas Invicta" címet adományozza.

Ez a szöveg csak az évszámban és a város nevében különbözik a kormánypárti kollégáik által megfogalmazott indoklástól. A szocialisták hozzátették, hogy nem ellenzik a cím Szigetvárnak adását, csak fontosnak tartják az egri hősökre való megemlékezést. Ezért kezdeményezték, hogy Eger is megkaphassa azt.