Nem lesz gyógyszerhiány az árcsökkenés miatt

2011.09.13. 17:50
Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden

Az OEP arra reagált, hogy az országos tiszti főgyógyszerész szerint az október 1-jei jelentős árcsökkenések miatt egyes gyógyszerekből szeptember végén lehet átmeneti készlethiány.

A pénztár szerint nagy körültekintéssel jártak el az új támogatási rendszer jogszabályainak előkészítése és végrehajtása során, hogy az új támogatási rendszer bevezetése semmiképpen se veszélyeztesse a biztonságos gyógyszerellátást.

A két fordulóban lefolytatott gyógyszerárlicit 2011 gyógyszert érintett, és ennek eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal - tették hozzá.

Az ellátás folyamatos biztosításáról külön nyilatkoztak az érintett cégek. A gyógyszergyártó cégek ezen felül jelentős részben azt is vállalták, hogy már szeptember második felében az október 1-jétől érvényes, kedvező áron adják termékeiket a nagykereskedőknek, gyógyszertáraknak.