Szili nem Gyurcsány ellen szavazott, érte

2011.09.13. 16:55 Módosítva: 2011.09.13. 17:13
Hétfőn a Parlamentben összesen 52 képviselő gondolta úgy, hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát nem szabadna felfüggeszteni. Volt párttársai közül egyedül Szili Katalin szavazott Gyurcsány büntethetőségére, aki nem titkolja, hogy politikai ellenfeléről van szó, de megindokolta döntését.

Volt párttársai közül egyedül Szili Katalin szavazott hétfőn igennel arra a kérdésre, hogy felfüggesszék-e Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő mentelmi jogát annak érdekében, hogy gyanúsítottként hallgathassák meg a Sukoró-ügyben.

A szavazás eredménye: 306 igen, melyek között ott volt Szili Katalin szavazata is (85,5 százalék, Fidesz, KDNP, Jobbik, LMP, függetlenek), 52 nem (14, 5 százalék, kizárólag szocialisták), 0 tartózkodás.

Gyurcsány Ferenc a Facebookján ma "Silányok, Szili, spanok" címmel a következőket írt a szavazásról: "Sok sms. Szeretik, amit és ahogy mondtam. Aki utálja, nyilván nem ír. Semmi meglepetés. De mégis. Egyetlen ember. Szili igennel szavazott. Ha egyszer megírhatnám... De nem fogom. Olyan ócska lenne."

Szili Katalint arról kérdeztük, miért szavazott Gyurcsány Ferenc ellen. "Rajtam kívül még 305 képviselő szavazta meg a mentelmi jog felfüggesztését, összesen négy pártból. Felhívnám a figyelmet, hogy a szavazással nem bírósági ítélet született Gyurcsány Ferenc ügyében, hanem csak a mentelmi jog felfüggesztéséről szavaztunk. Nem titkolom, politikai ellenfelem volt, de a szavazatom indíttatása nem politikai, nem a személye ellen szól, hanem azt az igényt fejezi ki, hogy minden ilyen ügyben az igazságszolgáltatásnak kell döntenie. Jogászként meggyőződésem: arról, hogy a felhozott vádak jogosak-e vagy sem, a független igazságszolgáltatásnak kell döntenie, - ez minden ember érdeke. Az pedig Gyurcsány Ferenc érdeke is, hogy egy független bíróság tisztázza őt" - válaszolta lapunknak a politikusnő.

Szili vs Gyurcsány

Szili Katalin az MSZP-kormányzás idején Gyurcsány párton belüli ellenfele volt, kapcsolatuk a őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor elmérgesedett. 2010 elején, még MSZP-tagként is arról írt levelet Lendvai Ildikónak, hogy szerinte az őszödi beszéd a szocialista párt történelmi és katasztrofális mértékű elhiteltelenedéséhez vezetett, a tisztázatlan helyzet pedig lehetőséget ad arra, hogy támadják a Gyurcsány Ferencet és Lendvai Ildikót bíráló szocialista politikusokat. Szili Katalin ekkor azt kérte az MSZP elnökségétől, illetve frakcióvezetőjétől, hogy kezdeményezzék a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) balatonőszödi beszédről készült vizsgálatának teljes nyilvánosságra hozatalát.

Szili Katalin először akkor fordult nyíltan Gyurcsány Ferenc ellen, amikor 2004-ben Gyurcsány Ferenc és kormánya nyíltan a kettős állampolgárság ellen kampányolt, a szocialisták közül csak Szili Katalin jelezte egyértelműen, hogy pártja véleményével szemben személy szerint támogatja a kettős állampolgárság megadását.

Szili 2010 októberében lépett ki az MSZP frakciójából, de már 2009-ben zászlót bontott, és a Gyurcsány-érában ő képviselte legmarkánsabban a párt belső ellenzékét. Mandátumát nem adta vissza, és új baloldali pártot alapított, a Szociális Uniót.