Elakadt Hoffmann elvileg teljesen kész koncepciója

2011.09.14. 15:53
A kormány továbbra sem véglegesítette Hoffmann Rózsa köznevelési koncepcióját. Bár Szijjártó Péter a múlt héten kérdésünkre azt közölte, a szeptember 11-i kormányülés után nyilvánosságra hozzák a koncepciót, most úgy néz ki, még mindig van mit javítani rajta.

"A köznevelési koncepció alapvető kérdéseiben egyetértés van. A kormány kérte még néhány szempont megfontolását" válaszolta szerdán Szijjártó Péter arra a kérdésünkre, mikor hozzák nyilvánosságra a végleges tervezetet.

Információink szerint a további megfontolásra szoruló részek között van a köznevelési koncepció általános bevezetője, amely valójában alapos átírásra szorul. A változtatások felgyorsítása érdekében a feladatot ki is vették Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kezéből, a bevezetőt a Miniszterelnökségen készítik. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: "a Miniszterelnökségnek is voltak általános érvényű meglátásai az anyaggal kapcsolatban, amelyek természetesen akár a koncepció bevezetőjében is megjelenhetnek".

Augusztus 31-én Hoffmann Rózsa azt mondta, a kormány elfogadta a köznevelési koncepciót, azon legfeljebb néhány stiláris változtatásra van szükség. Az anyag azonban ezután még a szeptember 6-i lovasberényi kormányülés napirendjén is szerepelt, és szeptember 11-én is tárgyalta a kormány. Ezt megelőzően idén áprilisban már egyszer megvitatta a koncepciót a kormány, majd májusban újra elővette, végül a döntést őszre halasztotta.

A közoktatás ügye volt egyébként az egyik legtöbb vitát generáló programpont a hajdúszoboszlói frakcióülésen, az önkormányzati törvény vitája idején. Több polgármester felvetette, hogy az iskolák állami kézbe adása nagyon érzékenyen érintheti a párt támogatottságát a helyi választók között. A vitában azonban kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja megmásíthatatlan. Főként a kistelepülések és az elit fővárosi iskolák teljesítménye közötti mért, az európai átlaghoz képest is kiugró teljesítmény különbséggel magyarázta, hogy a 2000 iskolafenntartó önkormányzat nagy többsége nem alkalmas erre a szerepre.

A vitában azonban a képviselők szerint annyit elértek, hogy biztosították az iskolák visszaigénylésének lehetőségét az önkormányzatoknak (a legutolsó verzió szerint a 2000 főnél több lakosú települések). Ez azt jelenti, hogy azok az önkormányzatok, amelyek teljesítenek bizonyos feltételeket, újra átvehetik a közoktatási intézményeket. Hogy megéri-e, arra nem kaptak választ, hiszen egyelőre mindenki biztosra veszi, hogy a rendszer átalakítása az iskolafenntartásra szánt források megvonásával jár. Az pedig, hogy az iskolák visszaigénylése milyen körülmények között zajlik majd, egyelőre senki sem tudja.