Kétes szakvéleményen alapul a Sukoró-ügy?

2011.09.14. 13:50
Az ügyészség kiegészítést kért a szakvéleményhez, mely szerint az államot milliárdos kár érte. Ez az a dokumentum, amire az egész eljárást alapozták.

Egy ügyészségi határozat szerint megkérdőjelezhető az a szakértői értékbecslés, amely a Sukoró-ügyben az állam részéről 1,3 milliárd forintos vagyonvesztést feltételezett – tájékoztatta Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója az MTI-t szerdán. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint az ügyészség a szakvélemény kiegészítésére hívta fel az ingatlanszakértőt.

Császy Zsoltot – az ügy egyik gyanúsítottját – mint elmondta, a napokban arról tájékoztatta az ügyészség, hogy egyik határozatában választ vár arra, hogy a sukorói telekcsere eredeti értékbecslésének megalapozottságát megkérdőjelező 2009-es szakértői vélemény miért nem vette figyelembe a hatályos jogszabályokat.

A hajdani csereügylet előkészítésében részt vevő volt értékesítési igazgató emiatt még Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztése előtt megkereste levélben az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságát, felajánlva dokumentumait az első értékbecslés törvényességének bizonyítására.

Az MNV volt értékesítési igazgatójának tudomása szerint a bírósági keresetben nem szerepelt semmi más értékaránytalanságra utaló dokumentum vagy információ, mint a nyomozó hatóság megbízásából 2009 szeptemberében készült, most az ügyészség által szerinte "megkérdőjelezett szakvélemény".

Császy Zsolt szólt arról is, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint összevonták a sukorói telekcsere ügyében, valamint a sukorói King's City-beruházás meghiúsult koncessziójának ügyében indított eljárást.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a határozatról annyit közölt, hogy az ügyészség az ingatlanszakértőt a szakvéleménye kiegészítésére hívta fel.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével összefüggésben. A gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély – Joav Blum izraeli-magyar üzletember – tulajdonában lévő földterület cseréjekor 1,3 milliárd forint kár érhette az államot. Császy Zsoltot bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével gyanúsítják.

A Magyar Hírlap közben szerdai számában azt írta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként idézte be csütörtökre Császy Zsoltot a volt moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületének eladása ügyében.