Törvénytelen határozatot hozott az OVB

2011.09.14. 16:57
November 13-án időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak a budapesti 2-es számú egyéni választókerületben az Országos Választási Bizottság (OVB) döntése értelmében.

Az időközi parlamenti képviselő-választást azért kellett kiírni a fővárosi II. kerületben lévő 2-es számú választókerületére, mert az Országgyűlés Balsai Istvánt (Fidesz) alkotmánybíróvá választotta, és a két tisztség összeférhetetlen egymással.

Balsai István június 30-án mondott le mandátumáról, szeptember elsejei hatállyal.

Érvénytelenség esetén a választás második fordulóját két héttel később, november 27-én tartják. A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a szavazáson a választópolgárok több mint fele megjelenik, és a jelöltek egyike megszerzi az érvényes szavazatok több mint felét.

A mostani választásnál alkalmazhatják első alkalommal (az első forduló érvénytelensége esetén) azt az új szabályt, amely szerint a második fordulóban már nincs részvételi érvényességi küszöb. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen választó szavazata is eldöntheti, melyik jelölt kapja a mandátumot. A korábbi szabályozás szerint a második forduló akkor lehetett érvényes és eredményes, ha a választópolgárok legalább negyede részt vett.

Az OVB döntését négyen támogatták, ketten ellenezték; utóbbiak arra hivatkoztak, hogy a november 13. nem esik bele a jogszabályban meghatározott időszakba. A választási törvény szerint ugyanis "a választást legkésőbb hatvan nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni", így Litresits András (MSZP) delegált szavai szerint "ez a hajó már elment", mert egy nap késésben vannak a döntés meghozatalával.