Felmentették Borovszky Tímeát

2011.09.15. 15:41
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében, bűncselekmény hiányában felmentette dr. Borovszky Tímeát, az oktatásért felelős tárca korábbi esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét az ellene felhozott vádak alól. A kirúgott köztisztviselő örül, de szerinte nem lehet jóvátenni a hírnevében, a magánéletében és a karrierjében esett kárt.

Borovszkyt vesztegetéssel vádolták, és 2010 májusában a Fővárosi Bíróság két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A vád szerint arra kérte Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram egykori programigazgatóját, hogy a program számára a minisztérium által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból a munkatársának 600 ezer forintot adjon át, miután Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter megtagadta, hogy Borovszky beosztottjának a fizetését 50 ezer forinttal megemeljék.

Mivel az ítélőtábla ítélete a bűnösség kérdésében ellentmond az elsőfokú ítéletnek, az ügyészség fellebbezése miatt csak a Legfelsőbb Bíróság harmadfokú döntése lesz majd jogerős.

Borovszky az Indexnek elmondta, hogy a bíró szóbeli indoklása során kitért rá: az ügyészség által összegyűjtött bizonyítékok semmilyen bizonyító erővel nem bírtak, a tanúvallomások egymással és olykor saját magukkal szemben is ellentmondásokat tartalmaztak. Ez megerősítette abban a hitében, hogy valójában az általa vezetett főosztály, vagy a személye lejáratása érdekében indult koncepciós eljárás áll a történtek hátterében.

"Tönkretették az életemet, kettétörték a karrieremet. Most legalább annyi elégtételem van, hogy kimondták, semmit nem követtem el. A  gyerekeimnek okozott és a magánéletemben esett kárt azonban semmivel nem lehet jóvátenni, és a jövőben is mindenki csak arra fog emlékezni, hogy egyszer valamilyen bűnügyem volt."

Az elsőfokú ítélet a vádlott munkatársa és a mentorprogram akkori vezetőjének tanúvallomásán alapult. Nagy Attila 2009 februárban nyílt levélben tette közzé, hogy Borovszky és munkatársai több száz millió forintnyi fejlesztési pénzeket játszhattak ki magánszemélyekhez és hozzájuk közel álló cégekhez.

A levél nyomán minisztériumi és ügyészségi vizsgálatok indultak. Mivel a hónapokig tartó eljárások során semmit nem sikerült bizonyítani, Nagy levelének egyetlen pontja, egy hol 200, hol 600 ezer Ft-os csúszópénz átadása került a vizsgálódás fókuszába: a későbbi  büntetőeljárás során már csak ezt vizsgálták.

Ide tartozik, hogy Borovszky és munkatársai – pénzügyi visszaélések gyanúja miatt – fél évvel Nagy nyílt levelének megjelenése előtt belső vizsgálatot kezdeményeztek a Katapult Mentorprogramnal kapcsolatban. Az Index birtokába került információk alapján a minisztérium akkori vezetése megalapozottnak tartotta Borovszkyék feltevéseit, de tartottak a legbefolyásosabb egyetemi szervezettől, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájától (HÖOK) – a mentorprogramot alapítványuk, a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány, illetve annak vezetője, Nagy Attila bonyolította le.

A minisztériumi vizsgálat eredményeiről keveset tudni. Annyi derült ki bizonyosan, hogy a HÖOK és alapítványainak felelősségét, illetve az esélyegyenlőségi főosztály által gyanúsnak vélt pénzügyi machinációkat azóta sem firtatta senki.

Az ügy legújabb fejleményeként idén júniusban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozást a rendőrség a korábban Borovszky Tímea vezette, a volt oktatási tárcán belül működő Esélyegyenlőségi Főigazgatóság szerződéskötéseinek ügyében. A nyomozást szeptember másodikán két hónappal meghosszabbították.