Jogtalan megfigyelés az OBI-ban

2011.09.15. 13:21
Jóri András adatvédelmi biztos elrendelte, hogy töröljék az egyik vidéki áruházban egy jogtalanul megfigyelt alkalmazottról gyűjtött adatokat. A mindent tudni akaró áruház a biztonsági őrökkel figyeltette az egyik alkalmazottat.

Jogtalanul figyeltette volt beosztottját saját területén egy áruház. Többek között rögzítették róla, hogy kivel, mennyi ideig beszélgetett, mikor érkezett, mennyi időt töltött az áruházban, hogyan viselkedett. A jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell – áll Jóri András adatvédelmi biztos közleményében.

A közleményében nem szerepel, de az Index más forrásból úgy értesült, hogy az eset az OBI barkácsáruház-lánc egyik vidéki áruházában történt.

Az adatvédelmi biztos egy panasz nyomán vizsgálta egy áruház adatkezelését, amelynek biztonsági őrei megfigyeltek egy, a céggel munkajogi perben álló volt munkatársat az áruház területén, és a magatartásáról jelentést készítettek a vezetés számára.

Az adatvédelmi törvény személyes adat kezelését csak akkor teszi lehetővé, ha ahhoz az érintett személy hozzájárult, vagy ha azt törvény elrendelte. A vagyonvédelmi célú adatkezelés törvényi szabályozása nem teszi lehetővé a védett területre látogatók megfigyelését, az adataik gyűjtését.

Az áruház, bár a vásárlók által látogatható, mégsem minősül közterületnek, mert a cég tulajdonában áll. Erre tekintettel egyes személyek ott tartózkodását a tulajdonos jogszerű okból megtilthatja.

E jogával azonban nem azonos, hogy az áruházak területére belépő személyekkel kapcsolatosan tudtuk nélkül megfigyelést rendeljen el. Erre semmilyen törvény nem ad felhatalmazást – áll az ombudsman közleményében.