Ősszel is zeng az Orbán, takarodj!

2011.09.15. 09:26 Módosítva: 2011.09.15. 13:56
Hétfőn a parlamenti szezonnal együtt az őszi tüntetési szezon is elindult, a nyitó ülésnapon különféle szakszervezetek képviselői élőláncot vontak a parlament köré, hogy így tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen. Az esemény ugyan kétségtelenül nem rengette meg alapjaiban a rendszert, de ez még csak a kezdet volt, és tavasszal is csak a szezon végére forrósodott a Pintér, takarodj!-ig a hangulat. A tiltakozások ősszel is folytatódnak.

Rögtön ezen a pénteken jön a következő demonstráció, a devizahiteleseké a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt. Bár a kormány hétfőn bejelentett egy tervet a hitelesek megmentésére, ez csak egy kisebb - a legújabb hírek szerint egyre kisebb - részüket érinti, ráadásul jellemzően éppen a legjobb helyzetben lévőket, így nem vált okafogyottá a tüntetés. A koreográfia hasonló lesz a hétfőihez, most is élőlánc készül, a végén pedig egy petíciót adnak át Simor András jegybankelnöknek.

Akik a jogokért tüntetnek

Ennél látványosabb lehet a szeptember 29-re tervezett szakszervezeti tüntetés, mely a szervezők szerint nem is egyszerűen csak egy tüntetés lesz, hanem a D-Day névre keresztelt, meghatározatlan időre meghirdetett sztrájk- és tüntetéssorozat első része, mely a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért küzd.

A sorozatban hetven szakszervezet, civil- és társadalmi szervezet vesz részt, és fontos szerepet vállalnak benne a legütősebb tavaszi akciók vezetői, például Árok Kornél,  a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke és Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Az akciók között lesz ülősztrájk, kerekasztal-megbeszélés, nagygyűlést és félpályás útlezárásokat tartanak az ország különböző pontjain.

A sorozat - mely a szervezők szerint politikamentes és kérnek is minden résztvevőt, ne csináljanak belőle politikai rendezvényt - szeptember 29-én ülősztrájkkal kezdődik a Clark Ádám téren. Másnap, szeptember 30-án társadalmi kerekasztal-megbeszéléssel folytatódik a Kossuth téri Nagy Imre szobornál. Október elsején tiltakozó naggyűlés lesz, szintén a Kossuth téren, közben az ülősztrájk is folytatódik. Október 3-tól pedig beindulnak az útlezárások az ország különböző pontjain. De vajon kap-e most Pintér levágott kutyafejet?

Akik egész Európában tüntetnek

Mivel az akciókat határozatlan ideig hirdették meg, az sem kizárt, hogy október 15-ig eltart, amikor viszont európai szintű tiltakozási hullámtól kaphat új lendületet. Az interneten szerveződik az a több országra kiterjedő szerveződés, mely általános tiltakozó akciót szervez a gazdasági válság és a korrupt politikai rendszer miatt. Az alapján, amilyenek tavasszal voltak például a spanyol és görög akciók, számíthatunk újabb látványos jelenetekre.

Akik a rendszer ellen tüntetnek

Aztán jön október 23., az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport újabb tüntetése, mely a szervezők szerint a legnagyobb tüntetés lehet a rendszerváltás óta. A Nem tetszik a rendszer névre keresztelt tüntetés az Orbán-rendszer egésze ellen szervezett tiltakozó akció, melyre ezúttal már, a korábbiaktól eltérően, minden ellenzéki párt és mozgalom támogatóit várják.