no

Véget ért az önkéntes fogság a Mammutban

2011.09.15. 15:04

Pontban délután kettőkor, némi dulakodást követően távoztak a bel-budai Mammut II üzletház oldalában lévő Promenád kávézóból az oda augusztus 23-án beköltöző üzletvezetők. Mivel a Mammut őrei azt szerették volna, hogy Király Lajos és társa ne a Margit körúton várakozó újságírók, hanem az üzletház felé jönnének ki, elállták az útjukat, így a 24 napja a kávézóban élő két férfi csak némi lökdösődést követően tudtak távozni.

Király Lajos, a kávézót bérlő Mimezin Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek az üzletközpont vezetőségével a helyzet tisztázása érdekében. A vita lényege az, hogy míg a Mammut szerinte 80-90 százalékos bérleti díjemelést követelt, ők csak 15-25 százalékost tartottak reálisnak.

Király az Indexnek elismerte, hogy a 10 év alatt, mióta a hosszabbítás opcióját is tartalmazó bérleti szerződést kötötték, jelentősen emelkedtek a bérleti díjak az üzletközpontban, ám a Mammut szerinte nem akarta figyelembe venni, hogy a Mimezin a terasz beépítésével komoly összeget invesztált a bérleménybe. A kerület jegyzője bejegyezte a bérlő birtokvédelmét a kávézóra, a terasznak a bérlő tulajdonát képező felépítményére pedig bontási tilalmat rendelt el, így Királyék elhagyhatták a kávézót.

Mint mondta, a 24 nap alatt kollegájával több mélypontot is megéltek, és olvasással, illetve rádiózással próbálták elütni az időt. Az egyre kiterjedtebb kordonok mögött azonban mindinkább elszigetelve érezték magukat, és az sem könnyítette meg a helyzetüket, hogy a hőségriadó idején, víz és áram nélkül tengődve még vízhez sem engedték őket jutni.

Mivel a magas háló miatt még huzatot se lehetett csinálni, úgy érezték magukat, mint valami madárházban. "A gyerekeimhez, akiket egy hónapja nem láttam" – válaszolta sírva fakadva Király a kérdésre, hogy hová vezet az első útja. Ha nem tudnak megállapodni a Mammuttal, a jogászokkal kell végiggondolniuk a továbbiakat, de valószínűleg elhúzódó pereskedés következik – közölte.