Se ingyenebéd, se élőlánc

2011.09.16. 16:31

Az eredeti tervek szerint élőlánccal akarták volna körülvenni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületét a devizahitelesek. Ezzel szemben a péntek délutánra meghirdetett demonstráción legfeljebb az MNB négy sarkára tudtak volna állni a résztvevők, ugyanis az esemény meglehetősen nagy érdektelenségbe fulladt.

01
Fotó: Huszti István

Mindösszesen négy tüntető jelent meg a helyszínen, jóval több volt a sajtómunkás és a rendőr. Így az eredeti program szerint az élőlánc kialakítása és a beszédek elmaradtak, petícióját viszont átadta Fülei-Szántó András az MNB kommunikációs igazgató-helyettesének.

Fülei-Szántó magánemberként intézett felhívást a jegybankelnökhöz, miszerint Simor András elhíresült „ingyen ebéd nincs” kijelentésért kérjen bocsánatot a magyarországi devizahitelesektől.

Simor András 2008-ban April Foley amerikai nagykövettel folytatott megbeszélésén arról beszélt, hogy a devizahiteleseket nem kell megmenteni, mert „meg kell tanulniuk, hogy nincs ingyen ebéd”.

A demonstrációt szervező Fülei-Szántó szerint Simor ezzel a kijelentésével sok embert megsértett. „Sokan öngyilkosok lettek, olyan hitelszerződések miatt, ami több sebből vérzik” – mondta az Indexnek.

El fogják kaszálni

Népszavazási kezdeményezést is benyújtott az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), hogy vizsgálják meg, az adósok elárverezett ingatlanjai törvényesen zajlottak-e, és hogy kötelezzék a bankokat a deviza alapú hitelek szerződéskötéskori árfolyamon forint alapú átváltására. Fülei-Szántó azonban biztos abban, hogy a kérdéseit "el fogják kaszálni”, így már csak arra kíváncsi, milyen alapon utasítja majd el ezt szeptember 19-én az OVB.

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy mi szól, hogy jóformán senki sem jött el a demonstrációra, csak annyit mondott, „most így sikerült”.