Szociális konzultáció: megtámadták Jóri határozatát

2011.09.16. 19:38

Az adatvédelmi biztos szociális konzultáció kapcsán hozott határozatának hatályon kívül helyezéséért keresetet indított a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) - közölte az ombudsman sajtótitkársága pénteken az MTI-vel. A KEK KH keresetében arról is nyilatkozott, hogy a megtámadott határozat kézhezvétele után az adatkezelést felfüggesztette, az adatokat zárolta.

Az adatvédelmi biztosnak 15 napon belül kell az ügy iratait észrevételeivel együtt a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumához továbbítania - írta az ombudsmani hivatal.

Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít, az eredményeket július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.

Jóri András adatvédelmi biztos júniusban megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. Emellett megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is.

Az ombudsman szerint a kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének a KEK KH nem tett maradéktalanul eleget, ezért  közigazgatási eljárást indított az ügyben, ennek eredményeként született meg az ombudsman augusztusi határozata.

Ezen határozatában Jóri András jogellenes adatkezelés miatt elrendelte a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. A KEK KH már ekkor közölte: kezdeményezik a határozat bírósági felülvizsgálatát.

Az adatvédelmi biztos megállapította: a Szociális konzultáció 2011-gyel összefüggésben nem érvényesülnek a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma.

Jóri András szerint a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt egyéb garanciák sem érvényesülnek. Példaként emelte ki, hogy "a lapokon az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, a hozzájáruló nyilatkozat olyan adatkezelést is megenged, amely súlyosan sértené az érintettek jogait, az adatkezelés lényegi kérdéseiben szinte korlátlan lehetőséget ad az adatkezelő számára".

Az adatvédelmi ombudsman augusztus végén a nol.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán személyiségi jogi perekre készül. Arra a felvetésre, miszerint már jelezte, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ellen személyiségi jogi pert kezdeményez, Jóri András úgy reagált: az ügyvédei dolgoznak a keresetlevél összeállításán, per még nincs.