Orbán visszafizette frankhitelét

2011.09.17. 11:00 Módosítva: 2011.09.17. 11:01

Két hónapja végtörlesztette ötmillió forintos svájci frankhitelét, "már tisztán áll az Úr előtt", mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott interjújában.

Orbán megismételte, hogy "megvan a fiókban az a megoldás", amelyet elővehetnek, ha a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló döntésüket a nemzetközi bíróság megvétózza. Arról beszélt, hogy az ilyen döntéseknél kell lennie második és harmadik védelmi vonalnak is, ezeket ugyanakkor nem részletezte. "Az összes hazai és nemzetközi küzdelmet vállaljuk a bankokkal és az ő oldalukon álló politikusokkal szemben is" - mondta.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője támogathatónak nevezte Mesterházy Attila, az MSZP elnökének javaslatát, hogy a képviselők, állami vezetők ne vehessék igénybe a 180 forintos árfolyamon a végtörlesztést. Orbán Viktor az interjúban ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte a képviselőket semmiféle előjog ne illesse meg, de hátrányos megkülönböztetés se érje őket.

Arra a kérdésre, hogy például az autójukat hitelből finanszírozókra miért nem terjesztették ki a végtörlesztést, Orbán azt mondta, hogy először azokon kell segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak, de ez nem jelenti azt, hogy a többiekre később ne vonatkozna majd a lehetőség.

A központi közigazgatásban tervezett tömeges leépítésről azt mondta, hogy számos a bürokráciát csökkentő döntést hoznak, ezért sok pozíció lett és lesz felesleges. Arról ugyanakkor majd a parlament dönt, hogy pontosan mekkora leépítés lesz. Orbán azt mondta, hogy a kormány járulékkedvezménnyel támogatja az állásukat elvesztők elhelyezkedését a magánszektorban.

A képviselői költségtérítések kérdéséről azt mondta, támogatja, hogy a rendszer átlátható legyen, egyben a közszférában szerinte minden bért a magyar bér bizonyos százalékában kell meghatározni. Azt is szeretné, ha mindenki tudná, mennyit keres az átlaghoz képest egy képviselő, államtitkár vagy a miniszterelnök.