Utcára hív Morvai

2011.09.17. 21:17 Módosítva: 2011.09.17. 21:26
A terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai szabadon bocsátásáért tüntetett a Kossuth téren a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének ötödik évfordulóján. Hiányolják a rendőri túlkapások utáni elszámoltatást, Morvai Krisztina a bankárbűnözők miatt szólítja utcára az embereket.

„Baszd meg, mára már csak ennyien maradtunk?” kérdéssel köszöntött egy idősebb férfi egy másikat a Kossuth téri, „Tüntetés Budaházyért és a valódi elszámoltatásért” címmel tartott demonstráció közepette, miközben Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselő éppen azt kérdezte attól az alig két-háromszáz tüntetőtől, hogy vajon valóban megtörtént-e az elszámoltatás a 2006-os rendőri túlkapások után, mire a demonstrálók persze egyként kiáltották, hogy nem.

(Fotók: Huszti István)

Budaházy nem bánja

A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgyöt és társait az ügyészség a márciusban elkezdődött büntetőperben azzal vádolja, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, hogy az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait támadásokkal megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A felszólalók között ott volt Budaházy György édesanyja és felesége, aki Budaházy tüntetőkhöz idézett gondolatait olvasta fel, miszerint nem bánja, amit tett. Moslék ételt eszik, zárkája dohos, de semmit sem bán. Az emberektől ugyan nem kér szánalmat, csak annyit, hogy tegyenek meg mindent, hogy szabadlábon és ne lehetetlen körülmények között védekezzen – hangzott el.

Harci lendület

A felszólalók szinte mindegyike megemlítette, mennyire kevesen jöttek el a demonstrációra. Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, beszédében minden politikai fogolynak megköszönte, hogy „szabadságát áldozta a nemzetnek”. Hozzátette, csodálatos érzés számára, hogy a demonstráción lehet, ugyanakkor most hiányolja azt a harci lendületet, mint amilyen 2006-ban volt.

Morvai Krisztina

„Újra utcára kell menni a bankárbűnözés ellen” – mondta. Ezért arra kérte a régi Kossuth téri tüntetőket, hogy szervezzenek legalább hetente egy vonulásos demonstrációt a bankárbűnözők ellen valamelyik bank elé.

"Kéz a kézben járnak azok, akik azt akarják elhitetni, hogy a nemzeti ellenállás veszedelmes dolog, ezért tartják börtönben Budaházyt. Nem véletlen, hogy hagyják elévülni a bűncselekményeket, ez üzenet, hogy féljünk. Budaházy az ellenállás jelképe, ezért őt rács mögött kell tartani. Rabsága, míg Gyurcsány és a rendőrbűnözők szabadsága egy tőröl fakad" – zárta beszédét.