Kezdődhet a komótos országmentés

2011.09.18. 19:33
Bár a kormány ambiciózus törvényalkotási és országmentő tervei fokozott törvényhozási tempót vetítettek előre az Országgyűlés őszi ülésszakára, a képviselők lassan vesznek lendületet. A szeptember 19-20-ai ülésnapon csak egy, házszabálytól eltérve is legfeljebb két törvényt fogadhatnak el.

Biztosan csak egy sarkalatos törvénnyel, a már a nyári rendkívüli ülésszakon elfogadni tervezett, végül az utolsó, viharos ülésnapon mégis őszre napolt katasztrófavédelmi törvénnyel gazdagodhat az ország jogrendje. A törvényben, amely nyitásként megállapítja, hogy a katasztrófavédelem nemzeti ügy, az adó- és vámkatasztrófák kivédésére is felkészülnek azáltal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a katasztrófaelhárító intézmények közé sorolják.

Százmilliárdunk bánja

A másik törvény, amit esetleg elfogadhatnak, az áfa módosítása. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a képviselők négyötödének, azaz valamelyik ellenzéki pártnak a támogatására is szükség van, hogy eltérhessenek a házszabálytól. A törvényt azért kell módosítani, mert az Európai Bíróság nyári döntése szerint az a magyar szabályozás, amelynek alapján a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa visszatérítését kizárták, nincs összhangban az európai joggal. A döntés és a kapcsolódó törvénymódosítás szakértői becslések szerint százmilliárd forinttal károsítja a költségvetést.

Mentik az országot

Hétfőn az országmentő csomag egyik ígérete is napirendre kerül, megkezdik rezsiköltségek fixálásáról szóló első javaslat, a távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló törvény módosításának tárgyalását.

Hétfőn tárgyalják a jövedéki adótörvények módosításáról szóló javaslat módosító indítványait is. A kormány részben a jövedéki adók emelésével igyekszik betömni a költségvetésen keletkezett százmilliárd forintos lyukat, nőhet a cigaretta, a dízel és az alkohol jövedéki adója, a cigarettáé pedig még nagyobb mértékben is, mint a nyári ülésszakon viharos körülmények között elvetett eredeti tervben szerepelt. Ehhez kapcsolódik Matolcsy György javaslata, hogy az új adótörvények 45 helyett 30 nap alatt hatályba léphessenek, annak érdekében, hogy az adóemelésből ténylegesen be is folyjon valami még az idén. Ez utóbbi javaslat általános vitáját tartják hétfőn.

Nyelvnap, kiskapu, örökségvédelem

Hétfőn a fentieken kívül még szó lesz a magyar nyelv napjáról (országgyűlési határozat, szavazás a módosító indítványokról), a kulturális örökség védelméről (ami eddig is védve volt, de pontosítani kell, mi is az, amit védenek és kinek a feladata a védelem)-, a közbeszerzési törvény újabb módosításáról (amivel a felhívásos pályázatoknál 80-ról 150 millió forintra emelik az összeghatárt), de vitáznak majd az energiastratégiáról és a honvédség létszámbontásáról szóló országgyűlési határozatokról is.

Kedden egyrészt lefolytatják a 2010 évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját, és megkezdik a bírói álláshelyek betöltéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását. Ez utóbbi, kilenc fideszes képviselő által benyújtott javaslat célja a bírói pályázatok felgyorsítása most, hogy a bírói korhatár leszállításával januárban 228-nek kell nyugdíjba vonulnia. A Fidesz szeptember 7-9-ei, hajdúszoboszlói frakcióülésén döntött a javaslat benyújtásáról.