Közösségi rendőrséget akar az LMP

2011.09.18. 16:20
Az uzsorások ellen a helyiek bevonásával felállított közösségi rendőrség megteremtését és országos akciócsoport szervezését javasolja az LMP. Orbán Viktor szóvívője szerint nekik van már megoldásuk.

Az LMP vasárnap sajtótájékoztatón az önkormányzatok szociális rendszerének megerősítését, közösségi rendőrség és országos akciócsoport létrehozását javasolta az uzsorások elleni küzdelemhez.

Dorosz Dávid, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja kijelentette: a szociális állam lebontása, a kormány megszorító politikája löki az embereket az uzsorások karjaiba, és az "embertelen jelenségek" ellen csak látszatintézkedéseket hoz.

Dorosz megjegyezte: Orbán Viktor kormányfő hétfőn az Országgyűlésben beszélt arról, hogy zéró toleranciát és hajtóvadászatot hirdet az uzsorások ellen, és a büntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát pénteken ismerhették meg. A párt szerint csak jogszabály-módosításokkal nem lehet megoldani a problémát, ezért hárompontos javaslatot fogalmaztak meg a kormánynak.

"Javítani kell az önkormányzatok lehetőségeit, a szociális rendszert, hogy például azok a családok, amelyek átmeneti pénzzavarba kerültek, segítséget kaphassanak. Javasolják, hogy helyi emberek bevonásával közösségi rendőrséget hozzanak létre, és az uzsorások elleni küzdelemhez országos akciócsoport felállítását sürgetik" - mondta. A képviselő szerint az akciócsoportot két-három hónap, a közösségi rendőrséget pedig fél, egy év alatt fel lehetne állítani, és mindezekre forrás is lenne.

A kormány kijavítja az előző kabinetek hibáit, és hadat üzen az uzsorázásnak és a kiszolgáltatott helyzetbe került családokon élősködő bűnözőknek - reagált az LMP javaslatára Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter válaszközleményében hangsúlyozta, hogy a kormány a büntető törvénykönyv szigorításával, a kamatmaximum törvényi bevezetésével és a rendőrség határozott fellépésével védi meg a nehéz helyzetbe került családokat a bűnözőktől.

"Az ellenzéki pártoknak most már csak egyetlen dolgot kell eldönteniük: az emberek vagy az uzsorázók oldalán állnak-e" - fogalmazott.