Szíjjártó: Eszünk ágában sincs megfogadni a szocialisták javaslatait

2011.09.18. 16:53

Kétkörös nyilatkozatharcba keveredett vasárnap az MSZP és Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Először Molnár Csaba jelentette be, hogy írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, amivel arra vár választ, hogy kimerítheti-e a hűtlen kezelést az a kormányzati magatartás, amely tudatosan megsérti az európai uniós jogot, és ezzel állami kártérítési kötelezettséget okoz - utalva arra, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos szabályozásról a kormány a beterjesztés előtt tudta, hogy azért az Európai Bíróságon elítélhetik.

Szíjjártó Péter reakciójában kifejtette: ez bizonyítja, hogy az MSZP továbbra is a bankok oldalán áll, mint a Gyurcsány-korszakban, amikor a szocialista kormányok az emberek figyelmeztetése helyett arra biztatták őket, hogy adósodjanak el devizában.

Szijjártó leszögezte: a kormány kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, és az otthonvédelmi akciótervvel lehetővé teszi az eladósodott családoknak, hogy egy összegben, rögzített árfolyamon végtörleszthessék adósságukat. "A bankárkorszaknak véget kell vetni, még akkor is, ha ez az MSZP-nek egyáltalán nem tetszik" - jegyezte meg.

A másik kör Józsa István szocialista képviselő vasárnapi sajtótájékoztatójához kapcsolódik, amelyen képtelennek és népellenesnek nevezte a kormány gazdaságpolitikáját. Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke szerint súlyosan elhibázott a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett költségvetési koncepció. Az MSZP szerint éppen az ellenkezőjét kellene tenni, megszüntetni az "igazságtalan" egykulcsos szja-t, és abból beszedni a költségvetésnek hiányzó ötszázmilliárd forintot. Emellett nem kellene hozzányúlni az általános forgalmi adókhoz, a foglalkoztatás növelése érdekében pedig nem növelni, hanem csökkenteni kellene a járulékokat - fejtette ki a szocialista politikus.

A kormánynak esze ágában sincs megfogadni a szocialisták javaslatait, mivel azokkal az intézkedésekkel egyszer már mély válságba vitték Magyarországot, és ugyanezt tennék most is - reagált Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Az MTI-nek eljuttatott közleményében a miniszterelnök szóvivője kifejtette, hogy az országvédelmi költségvetéssel megvédik Magyarországot az euróválság hatásaitól és a megszorításoktól. "A Gyurcsány-korszak hibáit kijavítva lábra állítjuk az egészségügyi és a nyugdíjkasszát, kiteljesítjük a munka- és családbarát adórendszert, és a Start munkaprogrammal százezreknek adunk ismét munkát" - áll a közleményben.