Drágul az egyetem a gyenge tanulóknak

2011.09.19. 09:07

A felsőoktatási törvénynek a kormány által elfogadott, legújabb koncepciója jelentősen szigorítaná az államilag támogatott felsőoktatás szabályait. Megszűnhet a legjobban tanuló költségtérítéses hallgatók lehetősége hogy átkerüljenek az ingyenes körbe, mivel az eduline.hu birtokában lévő anyag szerint az átsorolás a jövőben kizárólag negatív irányban lesz lehetséges.

Könnyebb lesz viszont elveszíteni az ingyenes státuszt: a 2,5 alá romló tanulmányi átlagú, támogatott képzésen részt vevő diákok a következő félévtől automatikusan sorolódnának át fizetőssé. Sőt, az adott intézmény ennél akár magasabb szinten is meghúzhatja az ingyenességhez támasztott tanulmányi elvárást.

A koncepció szerint fizetni kéne a tantárgyak újrafelvételéért is: a diákok mindössze két vizsgalehetőséggel rendelkeznének, és pénzbe kerülne a javítóvizsga is.

Az ingyenes státusz végét jelentené az is, ha a túlfutó diák a tanulmányai végére hagyja a képzés javát, azaz az összes kreditnek a rendes tanulmányi idő utáni félévekben több mint nyolc százalékát kéne megszereznie.

Akik a képzési idő másfélszerese elteltével sem szereznek abszolutóriumot, azaz nem teljesítik az államvizsgához szükséges összes tanulmányi feltételt, nem folytathatnák tovább a tanulmányaikat. Az alapképzésben részt vevők így négy és fél, a mesterszakosok három, az osztatlan képzésen részt vevők hét és fél, míg az orvosi szakok hallgatói kilenc évig járhatnak egyetemre, főiskolára.