Már ma szavazhatnak a devizahitelek végtörlesztéséről

2011.09.19. 14:17
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Fidesz nevében Lázár János szólalt fel. Ő a problémát "az elmúlt nyolc év" kormányának tulajdonította, mert az a jólétet hitelből biztosította. Azt állította, hogy a szocialista kormány biztosított devizahiteleket a népnek, hogy abból éljen jól. Elhangzott a szokásos "kinek az oldalán állnak, döntsék már el végre", ezúttal is az LMP-nek címezve. Azt állította, hogy végeztek hatástanulmányokat, amelyek mások, mint a bankok hatástanulmányai. A felelősség vizsgálata kapcsán arra a még le nem zárult jogi ügyre hivatkozott, ahol egy bíró tisztességtelennek mondta ki az amúgy átlala is jogszerűnek minősített egyoldalú szerződésmódosítási javaslatot.

  • A szocialisták az összeg korlátozását javasolták a devizahitelek végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslatnál az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén, de a bizottság 17 igen és 4 szocialista tartózkodás mellett a Rogán Antal (Fidesz) által beterjesztett eredeti törvényjavaslatot minősítette általános vitára alkalmasnak.

    Amennyiben a fizetni már nem képes 130 ezer devizaadós eladja ingatlanát, és az többet ér, mint a végtörlesztési törvényjavaslatban rögzített árfolyamon számolt adósság, akkor ezek az adósok is élhetnek a végtörlesztési lehetőséggel - felelte Tukacs István (MSZP) kérdésére Nátán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára. Arra a több szocialista képviselő által feltett kérdésre, hogy miért nem korlátozza a törvényjavaslat a végtörlesztés összegét, Nátán Roland azt válaszolta: a törvényjavaslat elsősorban az ország deviza kitettségének kockázatát hivatott csökkenteni. (MTI)

  • csefalvay
  • Az MSZP vezérszónoka, Tóbiás József szintén elutasította a végtörlesztési javaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, mivel a javaslat kidolgozatlan, ráadásul senkivel sem egyeztették. Tóbiás szerint nem világos, hogy kinek nyújt segítséget a tervezet, mert ugyan a Fidesz állandóan forinthitelt emleget, de erről a beterjesztett szövegben szó sincs. Az MSZP elutasítja a devizahitel-vizsgálóbizottság felállítását is, bár arra is emlékeztetett, hogy a svájci frank árfolyama 2010 áprilisában 176 forint volt, tehát az elmúlt évben tapasztalható árfolyamesés felelősét talán nem a szocialisták között kell keresni.

  • Schiffer András a napirend kiegészítéséről szóló vitában elutasította, hogy a parlament politikai döntésekért jogi felelősséget vizsgáljon, ahogy azt a devizahitelek kialakulásával kapcsolatban Lázár János napirend előtti felszólalásában felvetette. Hogy kivédje Lázár egyszerű vádaskodását azzal kapcsolatban, hogy aki nem támogatja a végtörlesztési javaslatot, az a bankok pártján áll, emlékeztetett: annak idején a Fidesz szavazta le az LMP javaslatát, ami alapján a PSZÁF megtilthatta volna bizonyos banki termékek értékesítését.

    Ráadásul a Fidesz végtörlesztési javaslata nem csak magánszemélyeket, hanem a svájci frankban eladósodott, végtörlesztésre nyilvánvalóan képtelen önkormányzatokat is lehetetlen helyzetbe hozna. A "gazdagok kormánya" szerinte azokon nem segít, akiknek "a nyakán már ott liheg a végrehajtó", csak azokon, akiknek van pénzük az egyösszegű törlesztésre. "Felelőtlenség, kóklerség" ezt a háttérszámításokkal alá nem támasztott javaslatot házszabálytól való eltéréssel, sürgősséggel elfogadni.

  • A Jobbik elnöksége és frakcióelnöksége rendkívüli közös ülésén úgy döntött, hogy az előrehozott választás igényével lépnek fel - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a Parlamentben Vona Gábor. Ezt napirend előtti felszólalásában is egyértelművé tette. Sajtótájékoztatóján elismételte a már napirend előtt is felsorolt érveket a kormány hitelvesztéséről és a megszorításokról. "Lehet, hogy nem lesz olyan gyors ez a hitelvesztés, mint a Gyurcsány-kormány idején volt, de be fog következni" - mondta. "Az a kormány, amely az egész kampányát arra építette, hogy nem lesznek megszorítások, idén már a negyedik megszorítást kezdeményezte" - ismételte el. Azt is mondta, hogy mindent megtesznek majd az előrehozott választások eléréséért, de hogy a minden mit jelent, arra még nem tudott választ adni.

  • A Jobbik nem támogatja a végtörlesztési javaslat házszabálytól eltérve tárgyalását. Nem értenek egyet a javaslattal, ami szerinte diszkriminál, azokat hozza helyzetbe, akik tehetősebbek és törlesztőképesek, mondta el sajtótájékoztatóján Vona Gábor.

  • harrach
  • A kormány, vagyis Cséfalvay Zoltán válaszol Lázár felszólalására, helyesnek tartja, hogy a parlament utána kíván járni, hogy lett 300 milliárdból 6600 milliárdos a lakossági devizaadósság, ami növelte az ország kitettségét a devizapiacoknak. Felhívta rá a figyelmet, hogy amikor egy ország a világgazdasági konjuktúra ellenére is adósságokat halmoz fel, akkor a befektetők nem hajlandók saját valutájában finanszírozni, így eshetett bele az ország a svájci frank csapdájába.

  • Lázár a bejelentés után arról győzködte a képviselőket, hogy végtörlesztési javaslatuk remek, mert akár kisgyerekes családokon is segíthet. Már ha van pénzük végtörleszteni. De nem erről beszélt, hanem arról, hogy ki kéne deríteni, ki a felelős azért, hogy ennyi magyar adósodott el devizahitelben, hogyan módosíthattak egyoldalúan szerződést a bankok, miért nem léptek a szocialisták, akiket még az IMF is figyelmeztetett, hivatkozott ritkán hivatkozott forrásra is bírálatában. A szocialisták szerinte az üzleti világ oldalára álltak, kiszolgálták a bankokat és az uzsorásokat, ezért albizottságot hoznának létre a politikai és jogi felelősség tisztázására. "Mi a döntésünket meghoztuk, az EU előtt is meg fogjuk védeni" - jelentette ki.

  • mesterhazy
  • Lázár János is az ellenzéki pártok nagyívű, egyszólamú felszólalásairól beszélt, de gyorsan váltott. Bejelentette, hogy a parlament hamarosan dönthet arról, hogy az eredeti napirenden nem is szereplő javaslatot a végtörlesztésről a házszabálytól való eltéréssel akár már ma elfogadhatják.

  • Harrach Péter szeretett volna különbségeket felfedezni a három ellenzéki felszólalásban, de nem sikerült neki. Korszakváltás - szemléletváltás című alaptézisében arról beszélt, hogy nem lehet ott folytatni, ahol abbahagytuk. A korszakváltás csak tünet, a szemléletváltás kényszer, mondta. A cél szerinte az az állam, amely úgy tudja ellátni szociális feladatait, hogy nem adósodik el. Megtudtuk még, hogy szemléletváltás alatt azt érti, hogy változik a szemlélet. Ezt ennél hosszabban fejtegette, de lényegében nem mondott mást. A kormány nem kívánt reagálni.

  • Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője olyan módosító indítványt készített, amely az országgyűlési képviselőket és az állami vezetőket azok köréből, akik fix árfolyamon, egy összegben végtörleszthetnék devizahiteleiket.  Mesterházy Attila most azt várja, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető is csatlakozzon hozzá. Mesterházy Attilaa fideszes frakcióvezetővel közösen szeretné benyújtani a módosító javaslatot. Mesterházy szerint ez jó alkalom volna, hogy Lázár János "azt tegye, amiben hisz, és ne azt, amit a főnöke elvár tőle (...) bizonyíthatja, hogy nem fél ellentmondani Orbán Viktornak" és tudja, mi a helyes ebben a helyzetben. (MTI)

  • fidesz
  • "A jólét nem az, amit kapunk egy igazságosztó hatalomtól, hanem az, amiért nap mint nap megküzdünk" - jelentette ki válaszában Cséfalvay Zoltán, aki szerint a kormány feladata a lehetőség megteremtése arra, hogy mindenki dolgozhasson, így előrébb léphessen. Varga és Szijjártó tiltakozása szerinte jogos volt, mert akkor az áfa és a jövedéki adó emelésével szemben nem állt semmi, most viszont csökkentették a személyi jövedelemadót. A gazdaság pedig igenis növekszik, még ha nem is annyival, mint Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban. "Szerencséjük van, náluk nem volt nyolc évig szocialista kormányzás" - mondta. A tervezett 1,5 százalékos növekedés szerinte európai átlagban tisztes növekedés, ráadásul úgy érik el, hogy egyensúly is van. "Önöknél vagy egyensúly volt, és akkor nem volt növekedés, vagy növekedés volt, de akkor nem volt egyensúly" - zárta felszólalását.

  • vona
  • vago gabor
  • Mesterházy Attila szocialista pártelnök ott folytatta, ahol Vágó abbahagyta. Nyitásként megdícsérte Cséfalvayt, amiért ilyen hősiesen kiáll "a butaságok mellett", bár szerinte ez Matolcsy dolga lenne. Majd azzal folytatta bírálatát, hogy tavaly a kormány még 4-6 százalékos növekedéssel számolt, most már csak 1,5 százalékkal, amiből arra a következtetésre jutott, hogy a kormány hamarosan recesszióba döntheto a gazdaságot. Szemére vetette a kormánynak, hogy nem lett százezer új munkahely, és hogy a radikális adócsökkentésből radikális adóemelés lett mostanra. A Fidesz jólétet és gyarapodást ígért, ehhez képest csökkennek a keresetek és nőnek az árak. "Nem értem, hogy miért nem tiltakozik most Szijjártó Péter vagy Varga Mihály, akik nincsenek a teremben, akik 2009-ben még papagájkommandóként tiltakoztak az áfa és a jövedéki adó emelése ellen" - mondta, tehát most a szocialisták, akik két éve emelték volna az áfát és a jövedéki adót bírálják ugyanezért a Fideszt, akik két éve tiltakoztak az áfa és a jövedéki adó emelése ellen. Mesterházy kicsit tovább beszélt - akárcsak előtte Vona vagy Vágó. Kövér őt figyelmeztette, Vágót és Vonát nem.

  • Az Index fotósait Kövér László kitiltotta a Parlamentből, ezért a mai ülésnapot kezdő bírósági rajzolónk, Szily László követi. Mostantól vizuálisan is átélhetik ezt a vibráló hétfőt, nemsokára jönnek az első rajzok.

  • Ismét Cséfalvay államtitkár válaszol, aki sokat lesz ma foglalkoztatva. "Ez a költségvetés azt a nevet kapta, hogy országmentő, és nem véletlenül, hanem mert erről szól" - érvelt. A költségvetés szerinte stabil és kiszámítható, aminek a lényege, hogy csökkentse az ország eladósodottságát. Az adóváltozásokban szerinte strukturális átalakulás van, csökkentik a jövedelmet terhelő adókat, ezzel szemben növelik a fogyasztási adókat. "Ez egyébként nagyon helyes irány, én nem ismerek olyan közgazdászt, aki azt mondaná, hogy ez rossz" - mondta. "Kétségtelenül ez a legmagasabb" - ismerte el az áfáról, de szerinte még több más európai országban is emelték az idén az általános áfakulcsot. Majd ismét arról beszélt, hogy az egykulcsos adó lényege, hogy ösztönzi a munkavállalót, hogy jobb munkát, így több bért szerezzen. Az LMP terveiről "a honlapjukon található három sor, lehet hogy négy, nem nyújt olyan támpontot, ami alapján a választók dönteni tudnának" - reagált a zöldnek nevezett gazdaságpolitika ötletére. A költségvetés tartható, zárta válaszát.

  • "A Fidesz a rendszerváltás óta a legnagyobb megszorító csomagot jelentette be, de ódzkodik a kifejezéstől, mint ördög a keresztvíztől, ezért megoldásként azt javaslom, hogy nevezzük ezt a csomagot népnyúzásnak" - vette fel a fonalat az LMP vezérszónoka, Vágó Gábor, aki szerint a Fidesz nem az államadósság, hanem a dolgozó emberek ellen visel háborút. Szerinte az Orbán-kormány az adóemelések kormánya, mert emeli az áfát, a jövedéki adót, bevezette a különadót és a csipszadót.

    "Azt mondják, nem akarnak tankönyvi gazdaságpolitikát folytatni, pedig ez a politika be fog kerülni a történelemtankönyvekbe" - mondta. Aztán tovább sorolta a veszteségeket, hogy a legrosszabbul keresők fizetése akár tizedével is csökkenhet. Orbánék szerinte csak az elmúlt húsz év rossz gazdaságpolitikáját folytatja, pedig választhatnák az LMP zöld gazdaságpolitikáját, ami attól zöld, hogy csökkentené a járulékokat. "Az LMP összel mindent megtesz, hogy megbuktassa Matolcsy gazdasági politikáját" - ígérte.

  • A kormány nevében Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszolt, szerinte a kormány nem a gazdagok, hanem a nemzet kormánya, amely az országot készíti fel a világgazdaságban várható viharra. "Bárcsak felkészültek volna a korábbi kormányok ezekre a viharokra" - monta. A Jobbikot felszólalásában "nemzeti kormánynak" minősítette, amikor arról beszélt, hogy a kiműveltebbek többet keresnek, és ez így normális. "Az egyetlen probléma, ha odajön az állam, és azt mondja 300 ezer bruttónál, vagy 400 ezer bruttónál, hogy na ez most gazdag" - mondta, mert ezzel büntetik azokat, akik előre akarnak jutni. Pedig az egykulcsos adó arra ösztönöz, hogy előre jussunk. "Audizmus, audizmus", kiabálta be a jobbikos Novák Előd. "Nem is értem ezt a szót" - rázta le Cséfalvay. Ezután elmagyarázta, hogy a szocialisták megszorításai miatt legitim volt előrehozott választásokat követelni, mert azok rossz megszorítások voltak, a mostaniak viszont jó megszorítások.

  • A teljes hiteldíj mutatót (THM-et) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat, mivel Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javasolta annak megvizsgálását, hogy az éven belüli hitelekre, illetve a hitelkártya szolgáltatásokra is vonatkozzon-e a THM plafon - mondta Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának elnöke, a bizottság hétfői ülésén. (MTI)

  • Szokatlanul hamar, a meghirdetett kezdéshez képest csupán öt perces késéssel kezdetét vette a parlament őszi ülésszakábak esedékes ülése, ráadásul egyből a napirend előtti felszólalásokkal. Vona Gábor, a Jobbik elnöke "gazdagok kormánya" címen bírálta a gazdaságpolitikai terveket. "A Fidesz és a KDNP 2006 után folyamatosan az előrehozott választásokat követelte" az őszödi beszéd és a megszorító politika miatt, emlékeztette a kormánypártokat Vona Gábor, aki szerint ez a két feltétel megint áll, hiszen a kormány elvesztette a hitelét, és megszorítások jönnek. Az előbbit a kiszivárgott Wikileaks-táviratokra alapozza, az utóbbit pedig a bejelentett tervekre. Matolcsy pénteki bejelentése szerint az idei negyedik megszorítás, melyek közül kettőt, a Matolcsy-csomagot és a Széll Kálmán tervet Orbán nem is merte maga bejelenteni a parlamentben - a Széll Kálmán tervet a Széll Kálmán társaság rendezvényén jelentette be a tavasszal Matolcsy.

    Bírálta a kormánypárti frakciókat is, mert mindent megszavaztak, amit a kormány előterjesztett, függetlenül attól, hogy mit vállaltak a kampányban. Orbán országmentő csomagja pedig szerinte valójában "országvesztő csomag", ami kizárólag a gazdagokon segít, a szegényebb rétegeket kilátástalan helyzetbe hozza. "Mondják el minden nap, hogy önök a gazdagok kormánya, a gazdagok pártja. Ízlelgessék ezt" - mondta, majd előrehozott választásokat követelt.

  • A parlament elegánsabb éttermében, a Vadászteremben bocskaira cserélték a pincérek formaruháját, ami fondorlatos húzás, tekintettel arra, hogy a Jobbik képviselői előszeretettel mutatkoznak bocskaiban.

  • Vona Gábor felszólalásával indul a nap, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a gazdagok kormányáról beszél majd. Gondolatait az elempés Vágó Gábor folytatja majd "ez nem megszorítás, ez népnyúzás" című felszólalásával. A témát a szocialista elnök-frakcióvezető Mesterházy Attila ragozza tovább "jólét helyett: csökkenő reálbérek, növekvő árak" címen. A kormánypártok véleményét Harrach Péter artikulálja "korszakváltás - szemlélet váltás" (sic!) címen, majd Lázár János hárítja át a felelősséget az előd szocialistákra.

  • Az Országgyűlés elnöke kitiltotta a Parlamentből az Index.hu fotósait, mivel szeptember 12-én közöltünk egy felvételt Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetlapjáról. Lapunk elismerte a házirend megsértését, ugyanakkor egyeztetéseket kezdeményeztünk az eddigieknél kedvezőbb munkakörülmények megteremtése érdekében. Az első konzultációra előzetes információink szerint e hét szerdán kerülhet sor.

  • A negyedik felszólaló, Szabó Rebeka egyszerre üt jobbra és balra, amikor a szocialisták alatt kidolgozott,  "bizonyítottan rosszul működő Leader program" reformját kéri számon a kormányon. A szociális demagógia eszközéhez elsőként a szocialista Kovács Tibor nyúlhat, aki az ígért növekedést és jólétet kéri számon a kormányon. Párttársa, Boldvai László azt elemzi, hogy a kormány gazdaságpolitikája valóban "nem ortodoy", vagy mégis inkább tankönyvszerű? Zárásként egy vagy két jobbikos szólalhat fel, biztosan csak Egyed Zsolt, aki az egészségügyért aggódik. A nyolcadiknak jelentkező Vágó Sebestyén konkrétan azon sajnálkozik, hogy nem a görög utat választja a kormány.

  • "Vége van-e már a gazdasági szabadságharcnak", kérdi majd első interpellálóként a szocialista Burány Sándor, aki igazán tudhatná, hogy most már háború van, az adóság ellen. A másodikként felszólaló jobbikos Bertha Szilvia pártjától szokatlanul a munkaadók érdekében szólal fel, kérdezvén, hogy mikor javít valóban a versenyképességükön a kormány. Az öninterpelláció is meglepően kérdésszerű lesz ezen az ülésen, a fideszes Zsiga Marcell arra kíváncsi így a parlagfűszezon végéhez közeledve, hogy mégis mit kíván tenni a Nemzeti Együttműködés Kormánya az ország parlagfűmentesítésére - amire amúgy több mint egymilliárd forint folyt be egyszázalékos felajánlásokból, mégsem történt semmi az ég világon.