Orbán Viktor: Megcsináljuk, amit húsz év alatt senkinek sem sikerült

2011.09.20. 17:59
A történelem nem ad több haladékot, mondja a miniszterelnök, ezért most tartós válságkörnyezetben kell átalakítani az országot. Ehhez át kell írni többek között a munka törvénykönyvét és az adórendszert is, a 16 százalékos adót pedig tényleg mindenki fizesse be.

Ha Magyarország nem lesz európai, de legalábbis regionális termelési központ, akkor az országnak nincs jövője a következő 15-20 évben - mondta Orbán Viktor, miután egyeztetett a munkavállalói és a munkaadói oldal több képviselőjével. A megbeszélés témája, ahogy Orbán mondta, az ország átalakítása volt.

Orbán szerint a kormány olyan alapvető változtatásokat végez el, amelyeket eddig húsz év alatt senkinek sem sikerült. Megváltoztatják az adórendszert, a nyugdíjrendszert, a közoktatást, az egészségügyet és az igazságügyi rendszert is. Az idei ősz az új rendszert keretbe foglaló törvények megalkotásáról szól.

Orbán szerint ez emberfeletti vállalkozás, de ennél kevesebbet nem lehet, mert nincs több idő. “A történelem nem ad több haladékot” - mondta a miniszterelnök. Ennek része szerinte az új munka törvénykönyve megalkotása, melynek munkaközpontúnak kell lennie.

Az átalakítás kulcspontjának nevezte az adórendszert, ezzel együtt a feketegazdaság visszaszorítását, mert 16 százalékos adószint mellett már elvárható, hogy mindenki befizesse az adókat, és ne legyen többet kifogás, sőt érdem csalni. A jövedelme viszont senkinek sem csökkenhet.

A miniszterelnök szerint arra kell felkészülni, hogy tartós válságkörnyezetben kell elvégezni ezeket az átalakításokat, mert “Európa nagy bajban van”.

A találkozót a munkavállalói oldal képviseletében jelen lévő Gaskó István, a Liga szakszervezetek vezetője eredményesnek értékelte, szerinte fontos kérdésekben sikerült előrehaladni a munka törvénykönyvével kapcsolatban (ilyen a korlátlan munkavállalói felelősség kizárása).

A munkaadók képviseletében Demján Sándor szintén eredményesnek tartotta a mebeszélést, a magyarországi tőketulajdonosok érdeke, hogy legyen mindig munkaerő, mondta, ezért fontos például a kismamák védelme a munka törvénykönyvében.