Tétényi: elfogyott a pénz Esztergomban

2011.09.20. 20:50

Elfogyott a polgármesteri hivatal pénze Esztergomban, nincs pénz a hivatalos levelek postára adására, a tömegközlekedési pályázat hirdetési díjának kifizetésére, a közműszolgáltatók több intézményt kikapcsolással fenyegetnek, a szállítók az ingyenes tankönyvek visszavételére készülnek – mondta el a város kedd esti képviselő-testületi ülésén Tétényi Éva független polgármester.

A polgármester szerette volna tárgyalni a válságköltségvetés módosítását, ezt azonban a testület többségét adó Fidesz-frakció nem vette napirendre. Steindl Balázs frakcióvezető elmondta, elképzelésük szerint az ügyről a következő rendes ülésen kívánnak újra tárgyalni, a beérkező helyi adók összegének ismeretében.

A frakció két napirendi pont és egy sürgősségi indítvány tárgyalását szavazta meg. Döntöttek a települési részönkormányzatok megalakításáról és megszüntették a városi tervtanácsot.

Tétényi Éva rámutatott, hogy egyik előterjesztésen sincs törvényességi ellenjegyzés. A polgármester hozzátette, a hivatalnak nincs főépítésze, akinek a tervtanácsról szóló előterjesztést el kellett volna készítenie. Kérdésére a jegyzőt helyettesítő jogi munkatárs elmondta, hogy a szavazás tárgyát képező anyagot nem ismeri, nem látta.

Sürgősségi indítványként úgy határoztak, hogy ezentúl péntekenként üléseznek. A legközelebbi rendes ülés időpontjaként szeptember 30-át jelölték meg.

A kedd esti ülést nem közvetítette a helyi televízió, mert a szolgáltató tartozás miatt több önkormányzati intézményben kikapcsolta az áramot, és ez a jelátvitelt biztosító fejállomást is érintette.

A helyi Fidesz-frakció az ülés előtt közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a polgármester miatt kapcsolták ki a televízió áramellátását és Tétényi Éva az áramszámlák ki nem fizetésével cenzúrát gyakorol.

A polgármester elmondta, a város tartozik a díszkivilágítás árával, ezért kapcsolták ki több intézménynél is az áramot. Tétényi Éva szerint a Fidesz-frakció nem volt hajlandó szavazni a válságköltségvetés módosításáról, ezért nem lehet pénzt átcsoportosítani a közműszámlákra.

Egyéves harc

A múlt héten kétoldalas cikket közölt a francia Libération Tétényi Éva polgármesterről és a "megtörhetetlenek városának" nevezett Esztergom elmúlt évéről.

A lap tudósítója szerint a Fidesz-frakció akadályozza a polgármester munkáját, azonban a helyi lakosok többségének támogatását élvező Tétényi "országszerte a Fidesz egyre zsarnokibb hatalmával szembeni polgári ellenállás szimbóluma lett".

A kétharmados többségű esztergomi Fidesz-frakció a választások óta nem működik együtt a független polgármesterrel. Július utolsó és augusztus első hetében három alkalommal hívott össze képviselő-testületi ülést Tétényi Éva. A döntéshozók elé több mint hetven előterjesztés került, de a források átcsoportosítását nem szavazta meg a Fidesz-frakció.

A polgármester már több alkalommal jelezte, hogy munkáját nem tudja a megfelelő színvonalon végezni, hiszen nincsen aljegyző, a polgármesteri kabinet nincsen feltöltve.

Tétényi 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás által vezetett fideszes önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

Szeptember elején a képviselő-testület megszavazta, hogy Tétényi Éva polgármester magánvagyonából fizessen egymillió forintot, szerintük ugyanis azért bírságolták meg erre az összegre az önkormányzatot, mert a polgármester nem hívott össze testületi ülést.