Olcsó gázból titkos offshore milliárdok

Gáz-gate 1. rész

2011.09.21. 13:13
Titkos céghálózat nyelte el a fénykorában évi 200 milliárdos forgalmat bonyolító Emfesz Kft. pénzét. Az Index cikksorozatban mutatja be, hogy 2005 és 2009 között a magyar földgázpiac akkor még dinamikusan növekvő vállalkozása több mint 25 milliárd forintot utalt át a Brit Virgin-szigeteki Light & Power Development Inc. számlájára, ahonnan offshore-paradicsomokba bejelentett, nehezen lenyomozható cégekhez ment tovább a pénz. A gondosan elrejtett forrásokból jelentős pénzek kerületek Mol-közeli beruházásokhoz, a cégháló pedig néhány millió dollár erejéig a horvát INA körüli vesztegetési ügyben szereplő offshore vállalkozásokkal is kapcsolatba került. A Light & Powert hivatalosan egy osztrák ügyvéd igazgatta, az utasításokat azonban Budapestről kapta. Az osztrák rendőrség megerősítette, nyomozást folytat a Light & Power ügyében, az ügyvédet hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Házkutatást tartott és lefoglalt több száz cégiratot az osztrák rendőrség Johannes Hohenbühel innsbrucki ügyvéd irodájában. A magát nemzetközi adóügyi és cégalapítási specialistaként hirdető Hohenbühelnél a Light & Power Development Inc. nevű cég miatt jártak a nyomozók. A Brit Virgin-szigetek alig tízezer lakosú fővárosában, Road Townban bejegyzett céget az ügyvéd alapította, és ő írta alá 2005-ben azokat a szerződéseket is, amelyek alapján az Emfesz Kft. összesen mintegy 16 milliárd forintot fizetett. Az utalásokból a Light & Power csak keveset tartott meg, a pénz túlnyomó többsége továbbvándorolt, mintegy harminc offshore cégnek jutott belőle kisebb-nagyobb részesedés.

Johannes Hohenbühel
Johannes Hohenbühel
Fotó: hohenbuehel.com

Az osztrák rendőrök nem találták nyomát annak, hogy a karibi cég érdemi munkát végzett volna a kimagasló díjazás ellenében, ezért hűtlen kezelés és csalás gyanújával adták át az ügyet az ügyészségnek. Heinz Rusch, a feldkirchi ügyészség szóvivője az Index kérdésére megerősítette, a hatóságok több gyanúsított ellen folytatnak vizsgálatot, de a nyomozás érdekeire való tekintettel további részleteket nem közölhet.

Az Index forrásai szerint azonban az hatósági vizsgálat eddigi eredményei alapján feltételezhető, a Light & Power körüli céghálót azzal a céllal hozták létre, hogy megcsapolják és eltüntessék az Emfesz bevételeinek egy részét, valamint, hogy fedezetet biztosítsanak egyes, eddig titkos hátterű és tulajdonosi szerkezetű magyarországi energetikai beruházások számára.

Jólmenő üzlet, nagylelkű szerződés

A Light & Power éveken át kapcsolatban állt az idén januárban fizetésképtelenné vált, majd emiatt a gázkereskedésből is kizárt Emfesszel. Az Emfesz volt az első független gázszolgáltató Magyarországon, amely az iparág liberalizációját követően megtörhette a Mol hegemóniáját, és közvetlenül fogyasztóknak adhatott el gázt. 2009-re az országban forgalmazott földgáz 23 százaléka az Emfeszen keresztül érkezett olcsó közép-ázsiai és orosz forrásokból az országba. A konkurenciánál alacsonyabb fogyasztói árat biztosító üzleti konstrukciónak köszönhetően a cég gyors karriert futott be, és az ország 27. legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, forgalma a legjobb években 200 milliárd forint fölé kúszott.

A hatalmas pénzeket termelő konstrukció lehetőséget adott arra is, hogy az Emfesz folyamatosan és bőkezűen fizesse Hohenbühel cégét. A teljesen ismeretlen Light & Powernek nem volt szüksége ajánlólevélre, és a feladatok elvégzésére való alkalmasságát sem kellett bizonyítania ahhoz, hogy a magyar gázszolgáltató csillagászati összegekkel honorálja olyan, egymástól eltérő, speciális megbízásokért, amelyek spektruma a távol-keleti terepen zajló gázminőség-ellenőrzéstől a magyar bankvilágban bennfentes ügyleteiig terjedt.

A türkmén sztyeppéktől a Bank Centerig

A 2005 februárjában megkötött, majd később több kiegészítéssel is ellátott szerződéseket Hohenbühel mellett az Emfesz ügyvezetője, Góczi István írta alá. Az energiavállalatnak milliárdokat ért, hogy a karibi cég ellenőrizze az Emfesz és a Mol között 2005-ben létrejött többéves gázszállítási szerződés szabályos teljesítését, valamint, hogy felügyelje a Türkmenisztán felől érkező gázmennyiség nyomás- és sűrűségértékét a közbeeső átadási pontokon. A Light & Power által nyújtott szolgáltatás díjazását a szerződés alapján leszállított gázmennyiség alapján állapították meg. A Light & Power a Molnak leszállított minden 1000 köbméter földgázért 10,35 dollár jutalékot kapott az Emfesztől. A vállalat mintegy 1,5-2 milliárd köbméter gázt forgalmazott évente.

Góczi István
Góczi István
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A gázkereskedelem bonyolítása mellett az Emfesz más területeken is a Light & Powerhez fordult segítségért. A cég 2006-ban az OTP Banknál intézett el az Emfesz számára egy 150 millió dolláros finanszírozási keretösszeget, amiért 12 millió dollár sikerdíjat vett fel, 2007-ben pedig egy felvásárlás során nyújtott értékes segítséget több mint 5 millió dollárért.

Amerikát is izgatta

Nem elhanyagolható részlet, hogy a szerződésekben a Mollal és az OTP-vel kötött üzletekért fizetett jutalékot az Emfesz. A két cég vezetőit, Hernádi Zsoltot és Csányi Sándort nemrég a WikiLeaks által kiszivárogtatott magyar vonatkozású amerikai diplomáciai táviratok hírbe hozták az Emfesszel. A hirtelen feltűnt és a magyar piacból egyre nagyobb szeletet kihasító gázforgalmazó tulajdonosi háttéréről elérhető biztos információk már akkor sem elégítették ki az üzleti élet bennfenteseit. A jelek szerint az amerikaiak érdeklődését is felkeltette az óriási pénzeket termelő vállalkozás.

A budapesti diplomaták az E.on szakemberétől érdeklődtek, és azt a választ kapták, hogy bár „konkrétumok sosem láttak napvilágot a valós tulajdonosokról, de éveken át tartotta magát a pletyka, hogy Csányi Sándornak és Hernádi Zsoltnak köze lehet az Emfeszhez". A táviratban idézett szakértő azzal érvelt: a Mol segítette is az Emfeszt abban, hogy az megvethesse a lábát a hazai piacon, például akkor, amikor gázt vásárolt a frissen alakult cégtől. A távirat azt is megemlíti, hogy amikor a Mol 2006-ban eladta az E.Onnak gáz-nagykereskedelmi üzletágát, akkor az OTP, illetve a Csányi Sándor kezében lévő vállalkozások együtt átszerződtek az Emfeszhez.

Ebből érzékelhető, hogy a Light & Power sok millió dolláros szerződése valójában egyáltalán nem olyan cégek megdolgozását tűzte ki feladatul, amelyek az Emfesz sikerében ellenérdekeltek lettek volna.

A három jogcím alapján 2005 és 2007 között közel 85 millió dollár (mai árfolyamon 16 milliárd forint) érkezett a Light & Power Hohenbühel által Ausztriában kezelt számlájára. (A Light & Power 2008-ban hirtelen számlát váltott, áttelepült Szingapúrba. 2009-ig oda további 8-9 milliárd forintnyi pénz áramlott Budapestről.)

Gyanús volt az adóellenőröknek

A Light & Power szerződései nem először szúrtak szemet a hatóságoknak. 2009-ben az Emfesznél tartott APEH-ellenőrzés során a kiemelt adózók igazgatóságának már feltűnt a nagyvonalúság, ahogy a cég a Light & Powert fizette, és az engedékenység, ahogy a teljesítés-ellenőrzést bonyolította.

Az adóellenőrök kétségbe vonták, hogy a Light & Power elvégezte a szerződéseiben vállalt feladatokat, mivel hiányoztak a teljesítési igazolások. Az APEH azt is megállapította, hogy a Light & Power minőség-ellenőrzési megbízása teljesen értelmetlen volt, hiszen a türkmenisztáni ellenőrzési pontokhoz biztosan nem férhetett hozzá, ráadásul az ott átfolyó gáz minősége nincs is összefüggésben a magyar határnál beérkezővel, mivel a beregszászi átadási pont előtt a továbbító csőhálózatban bárhol keveredhettek a különböző forrásokból érkező földgázmennyiségek.

Az adóellenőrök kifogásolták, hogy az egyszemélyes karibi cégnek utalt csillagászati összegeket az Emfesz a földgáz beszerzési árának részeként könyvelte el, pedig amire szerződött, az nem volt „a vállalkozási és bevételszerző tevékenység” része. Az APEH munkatársai végül arra jutottak, hogy a feltárt problémák miatt 1,2 milliárd forint adóhiány érte az államkasszát.

A súlyos megállapítások ellenére az APEH nem kezdett szélesebb körű vizsgálatba, pedig a Light & Power még a hatósági felszólítás ellenére sem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy tényleg elvégezte a szolgáltatásokat. Az is kiderült, hogy a harmadik féllel kötött Emfesz-szerződések sehol sem említik, hogy a gázcég kérte volna a Light & Power alkalmazottai vagy megbízottai közreműködését.

Ezek után nem meglepő, hogy a Light & Power alig néhány százalékot tartott meg saját költségeire a számlájára befutott átutalásokból, munkadíjakra, a feladatok elvégzésére szánt költségek pedig egyáltalán nincsenek az utalások között.

Road Town, a Brit Virgin-szigetek fővárosa
Road Town, a Brit Virgin-szigetek fővárosa

A számlamozgásokból az látszik, hogy az emfeszes pénzek harmada, közel 30 millió dollár egy Ruland Trading Ltd. nevű cégnél kötött ki, amelyet a Light & Powerhez hasonlóan a Brit Virgin-szigetek fővárosában, Road Townban alapítottak. A jutalékként kifizetett óriási részesedés alapján feltételezhető lenne, hogy alvállalkozóként vett részt az Emfesz által kijelölt munkákban, de a szerződések sehol sem tesznek említést a cégről, sőt létezésének az interneten sincs nyoma.

Az üzlet offshore hátsó udvara

Természetesen nem szerepel a hivatalos budapesti megállapodásokban az a tucatnyi offshore cég sem, amely jóval kisebb mértékben, de szintén kapott a pénzből jutalékot.

Hova utalták tovább jutalékként az Emfesz pénzét?

Ruland Trading Ltd 29,5 millió USD

Torafin Trading Ltd. 4,6 millió USD

Avengate Ltd S.A. 3,6 millió USD

Classical Nomex Ltd. 3,2 millió USD

Craft Development Ltd 2,6 millió USD

Alicand Productions Ltd 2 millió USD

Brenstone Inc. 1,6 millió USD

Alliance Trading Ltd 1 millió USD

Int. Cargo Group Ltd 1 millió USD

Ahcand Productions 0,8 millió USD

Montesi Ltd 0,8 millió USD

Ivor Invest Ltd 0,5 millió USD

Pluto International Ltd. 0,5 millió USD

Carelton Productions 0,5 millió USD

Imepower Consulting Ltd 0,4 m EUR

Profitable Deals Corp. 0,4 millió USD

Glaers Commercial Ltd. 0,3 m USD

Energie Lyonnaise SA 0,1 millió USD

Az utalások másik, jelentős hányadát befektetésekként utalta tovább a Light & Power, és a pénzek egy része offshore cégeken keresztül újra Magyarországra, illetve a térség államaiba került vissza. A rejtett forrásokból jelentős befektetést kapott a néhány éve még Mol-tulajdonban lévő Olajterv Zrt., illetve a Mol egyik érdekeltségének társtulajdonosa.

(Az osztrák ügyvéd tevékenységét irányító magyar olajos menedzser személyéről és az offshore hálózat Molhoz köthető befektetéseiről a cikksorozatunk következő részeiben írunk bővebben.)

Az Emfeszből kifolyatott pénzek kedvezményezettjei kapcsolatban állnak a horvát olajtársaság körüli botrányban szereplő kenőpénzes céggel, a ciprusi Hangarn Oil Products Tradinggel is. A gyanú szerint a volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader 10 millió eurót kapott azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát kőolajipari vállalat irányításának jogát. A horvát lapok azt írták, a kenőpénz negyedét a Hangarn Oil Products Trading folyósította. Az Index értesülései szerint a ciprusi cég rendszeresen utalt jutalékot a Light & Power tulajdonosának is, három év alatt összesen 4,2 millió dollárt (800 millió forintot).

Az ausztriai nyomozás eredményessége hatására az Emfesz korábbi tulajdonosa, az ukrán Dimitrij Firtas érdekeltségébe tartozó Mabofi Holdings a magyar hatóságoknál is feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda júniusban megszüntette a nyomozást az Emfesz tulajdonosának tudta nélkül történt, 2009-es, egydolláros eladás ügyében, azonban az üzletrészének visszaszerzéséért továbbra is küzdő Mabofi most újabb bűnügyi eljárást kezdeményezett sikkasztás, pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főosztályánál az ügyvezető, Góczi István és az off-shore cégeket irányító társai ellen.

Az Index megkereste Góczi Istvánt is, hogy reagáljon a Light & Power pénzeit érintő nyomozás állításaira. Góczi szerint a szerződést Dmitrij Firtas engedményezte az Emfesznek. Az ügyvezető a részletek helyett csak annyit mondott: „Számunkra is érdekes, hogy milyen rágalmakat indít el ismét – a médián keresztül – Dmitrij Firtas az Emfesszel szemben, ugyanis az eddigi támadásai mind igaztalannak bizonyultak.”