Hódmezővásárhely a helyi adót nem fizetőkből is szégyenlistát gyárt

2011.09.21. 18:35

A Lázár János vezette Hódmezővásárhely újra szégyenlistát készít: nyilvánosságra hozzák azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a nevét, akik a határidőhöz képest egy héttel sem fizették meg a helyi adót. A városvezetés nem először áll elő szégyenlistával. 2010. júliusában nyilvánosságra hozták a város honlapján azoknak a nevét, akik segélyt, támogatást igényeltek, azonban azt nem vették át, vagy a felajánlott munkát később visszautasították. Lázár később megjegyezte, hogy akkor volt foganatja a listának, és ezért még tervez ilyeneket.

A városban 5159 olyan vállalkozás vagy magánszemély van, aki nem fizetette be az adót, de nem kért részletfizetést, illetve fizetési haladékot - mondta sajtótájékoztatóján Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője. Hozzátette: az önkormányzat kintlévősége eléri a 150 millió forintot.

Korsós Ágnes kifejtette, élt minden jogszabályi lehetőséggel, egyetlen hódmezővásárhelyi polgár fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozó kérelmét sem utasította el. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban az adózók mintegy 15 százaléka nem vagy csak későn tesz eleget fizetési kötelezettségének.

Az önkormányzat vizsgálata szerint nagyjából ugyanarról a körről van szó évek óta, amely vélhetően nem pénzügyi problémák miatt nem teljesített, mivel sem fizetési haladékot sem részletfizetést nem igényelt.

A főjegyző, a város elsőfokú adóhatóságának vezetőjeként döntött arról, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján nyilvánosságra hozzák azon cégek és magánszemélyek listáját, akik a jogkövető polgárokkal szemben nem tettek eleget a helyi adók megfizetésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Hódmezővásárhelyen 34.156 adózót tartanak nyilván, 85 százalékuk a törvényben meghatározott határidőig, szeptember 15-ig befizette a helyi adót. A nem fizetőknek péntekig adtak haladékot. Azoknak a nevét, akik addig sem rendezik tartozásukat, hétfő reggel nyilvánosságra hozzák - tudatta a főjegyző.

Korsós Ágnes közölte, a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján jelenleg is elérhető a bejelentési kötelezettségeiket elmulasztó, adóhiánnyal, adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listája, és a bankok is vezetnek nyilvános listákat a fizetési kötelezettségeiket elmulasztókról. Ezt a gyakorlatot veszi át a hódmezővásárhelyi önkormányzat.