Budai Gyula rágalmazásért feljelentette Havas Szófiát

2011.09.22. 17:42

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás gyanúja miatt feljelentette Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Havas Szófiát, az MSZP egészségpolitikusát a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy szeptember 15-én feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen "vélhetően fiktív munkavégzések kapcsán feltárt visszásságok miatt", amelyek szerinte az Egészségügyi Minisztérium megbízási szerződéseihez kapcsolódnak. A feljelentésben szerepelt az a szerződés is, amelyet Havas Szófia kötött a minisztériummal, és amelyben az Országos Gyógyintézeti Központ bezárását határozták meg feladatként. Budai feljelentése szerint a szerződéshez, az azzal kapcsolatban kiállított számlákhoz nem csatoltak teljesítési igazolásokat.

Ezt követően - folytatta a kormánybiztos - Havas Szófia nyilatkozott a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, ahol beszélt a teljesítési igazolásokról, és szóba hozta Budai Gyula fizetését is. Budai szerint az interjúban Havas Szófia úgy állította be őt, mint aki csak azért kap kétmillió forintot havonta, hogy a Havas Szófia személyéhez köthető megbízási szerződéseket vizsgálja. Budai felhívta arra a figyelmet, hogy valójában jelenleg is több mint 30 kiemelt ügyben vizsgálódik. Kitért arra is, hogy tavaly novemberi kormánybiztosi kinevezése óta jogosult országgyűlési képviselői fizetése mellett államtitkári besorolású bérre.

Kocsija van, sofőre nincs

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint Havas Szófia állítása valótlan, és alkalmas arra, hogy becsületét csorbítsa, ezért tett rágalmazás gyanúja miatt feljelentést. Budai közölte azt is, hogy pénteken - ugyancsak rágalmazás gyanúja miatt - azért is feljelenti majd a bíróságon Havas Szófiát, amit a Népszava szerdai számában nyilatkozott.

Havas a lapnak azt monda: "Előfordulhat, hogy amikor az embert nagy szolgálati autókkal viszi ide-oda a sofőr a városban, nem figyelhet fel minden csip-csup apróságra maga körül. Nem tűnt fel neki, végül is nem szemorvos, hogy jól lásson". A kormánybiztos ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy szolgálati gépjárműre igen, sofőrre azonban nem jogosult, szolgálati kocsiját maga vezeti.

"Havas Szófia számára is köztudott, hogy nem orvosi, szemorvosi, hanem jogi diplomával rendelkezem, és elmondható, hogy egyébként sem azonosítható a jó látási képesség a szemorvosi végzettséggel. Ellenben Havas Szófia kijelentése második mondatával képességeimet becsmérlő, munkámat ócsárló kijelentést tett" - írta.

Havas Szófia is feljelentette Budait

Havas Szófia csütörtökön közleményben reagált Budai bejelentésére a feljelentésről. Havas elgondolkoztatónak nevezi, hogy a feljelentést ma tette Budai, "éppen azon a napon", amikor ő maga is feljelentette a kormánybiztost ugyanezen a bíróságon "korábbi támadásai és kijelentései miatt".

Havas szerint "megmosolyogtató, de korántsem meglepő, hogy a Fidesz-KDNP kormány biztosa azonnal megjelenik a bíróságon, ha valaki bemutatja a rá vonatkozó tényeket: a szolgálati autó általa is elismert tényét, illetve a teljesen átlátható kormánybiztosi fizetést". "Úgy látszik, kormánybiztos úr, aki ominózus közleményében jogi diplomájára is felhívja a figyelmet, az Alkotmánybíróság közéleti szereplőkre vonatkozó, a véleménynyilvánítás szabadságának és szélesebb körének elismerésére vonatkozó döntéseit már nem tartja olyan lényegesnek, vagy nem ismeri. Még szerencse, hogy a humorérzék hiányát a Btk. ma még nem szankcionálja" - jegyezte meg az MSZP-s politikus.

Havas még hozzátette, szerinte inkább arról kellene beszélni, hogy a Budai által is megszavazott egykulcsos adónak és a jövőre tervezett adórendszer-módosításnak köszönhetően Budai "nettó bére százezres nagyságrendű összeggel nőtt és fog nőni havi szinten".