Nyomoznak a magyarszigetes uszítás miatt

2011.09.23. 07:46 Módosítva: 2011.09.23. 07:54

Közösség elleni izgatás miatt indult nyomozás a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Magyar Sziget nevű rendezvényén augusztusban elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt – írja a Magyar Nemzet.

A Pest Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlen elkövető ellen folytatnak eljárást szoros ügyészi felügyelet mellett.

A lap emlékeztetett: az ügyben több feljelentés érkezett a Legfőbb Ügyészséghez, sőt a Terrorelhárító Központ is vizsgálta Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökének, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselőjének, valamint Tyirityán Zsoltnak, a Betyársereg vezetőjének a kijelentéseit.

Tyirityán a Magyar Szigeten tartott előadásában más bőrszínűek és zsidók legyilkolásáról beszélt. El kell jutni oda "hogy egy gépkarabélynak az elsütőbillentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, ha egy másabb bőrszínt lát" – mondta.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.