A miniszterelnöki főtanácsadó látogatása

2011.09.24. 08:57
A Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány megkezdte a tavasszal országszerte kiosztott vetőmag- és aprójószág-adományokkal kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtését. A sajtóban sokat bírált program vezetője elbeszélgetett az emberekkel, és elégedetten távozott. Az adományokkal az emberek is elégedettek, csak a kormányt szidták halkan a sarcok miatt, azt ugyanis nem tudták, hogy a fekete audis, kutyás hölgy a miniszterelnök agya.

"Az én gyerekemnek miért nem jár? Ő is éhes. Csak mert nincs testvére, még ugyanúgy nincs mit ennie, mint ahol több a gyerek".

Szőkére melírozott, rózsaszín felsős nő panaszkodik az ároktői iskola előtt, mellette egy hatévesforma kisfiú néz kíváncsian. A többgyerekes anyukák elégedettebbek, ők csak azt emlegetik, hogy a vetőmagot áprilisban kapták meg, amikor már rég a földben kellett volna lennie. A zöldségek ennek ellenére kikeltek, és akiknek jutott, nagyon örültek is neki.

Lady, Balázs és a fekete Audi

Hegedűs Zsuzsára várunk, az alapítvány vezetőjére, aki egyben Orbán Viktor főtanácsadója is. A faluban csak professzor asszonynak nevezett Hegedűs e tisztéről Ároktőn, ahol 71, az alapítvány kritériumainak megfelelő, azaz legalább kétgyerekes, rászoruló család kapott zöldség-vetőmagot és csibéket meg tyúkokat, a polgármester asszonyon, Vargáné Kerékgyártó Ildikón kívül a jelek szerint senki sem tudott. Ahogy arról sem, hogy Hegedűs egy augusztusi interjúban a lényegét tekintve azt a kijelentetést tette, hogy a miniszterelnök neki köszönheti a választási győzelmét.

Vagy három tucat ároktői asszony tehát minderről mit sem tudva a gyerekekkel beült az iskola aprócska tornatermébe. A meghirdetett időponthoz képest jó húszperces csúszással nagy, fekete állami Audi fékezett az iskola előtt. Egy angol szetter (ha jól értettük, Lady),  kiráncigálta belőle a kicsit egzaltáltnak tűnő Hegedűs Zsuzsát, továbbá egy kissé félszegnek tűnő fiatalembert (ha jól értettük, Balázs), aki később kettős, kutyafelvigyázói és írnoki feladatokat is ellátott.

Dávid és Zsuzsa

Az asszonyok odabent türelmesen várakoztak, míg Hegedűs Zsuzsa interjút adott az MTI-Hírcentrumnak, illetve a TV2 riporterének, Dávidnak. A kereskedelmi tévés és Hegedűs közötti, egészen különös dinamikájú kapcsolatra az elkövetkező bő egy óra alatt többször is módunk volt rácsodálkozni, amikor a szűkszavúsággal nem igazán vádolható főtanácsadó asszony rendre kiszólt a riporternek: "Dávid, ha ezt kivágja, én megölöm magát."

Dávid szótlan megadással mosolygott, Hegedűs pedig elmondta, hogy az alapítvány az elpusztult vagy eladott naposcsibékről, ki nem kelő zöldségekről, a háztájizásra be nem tanított emberek kudarcairól és általában a program értelmetlenségéről szóló, rosszindulatú híresztelések ellenére 85 százalékos sikerrel működik.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy az alapítvány nem ellenőrzi az adományok hasznosulását, így a sikerességi ráta számításának módja legalábbis kérdéses.

Magukat kell kihúzni a szarból

Az asszonyok nem hiába várakoztak, mert a visszhangos tornateremben később rendkívül tanulságos beszélgetést folytathattak le Hegedűssel. Az alapítvány filozófus elnöke nekik is beszámolt a 85 százalékról, amit a zömében roma asszonyok néma csendben hallgattak. Ha bárkinek maradt volna még kételye, azt Hegedűs rögvest eloszlatta, amikor felszólította a hallgatóságot, hogy "mondjanak még egy olyan büdös programot ebben az országban, ami ezt fel tudja mutatni!" Az asszonyok egyetlen ilyen programot sem tudtak mondani.

Kiderült, hogy a professzor asszony számára valójában az a fontos, hogy megmutassa: nincs olyan ember, aki ha teheti, nem ad enni a gyerekének, és hogy a romákat meg a szegényeket lustasággal és nemtörődömséggel vádolóknak egyáltalán nincs igaza. "Senki nem fogja magukat kihúzni a szarból, de ha magukon segítenek, én is visszajövök segíteni" – közölte kissé messianisztikus tónusban. "Dávid, ezt ki ne hagyja!"

Hegedűs többször megköszönte a helyiek együttműködését: "nem azt köszönöm, hogy itt vannak, mert az azért kijár, elég sokat tettem érte. Hanem azt, hogy megmutatják, hogy a dolog működik. Hogy segítenek egymásnak, a családon vagy a közösségen belül."

A csibedömpingnek vége, vetőmag lesz jövőre is

A sajtó jelenlétében igyekezett reagálni a felmerült kritikákra is. A vetőmagok a lassan megnyíló pénzcsapok miatt késtek, de jövőre jobban szervezik a dolgot. Az egygyerekeseket a pénz- és időhiány miatt, kényszerűségből kellett kihagyniuk: "nulláról indultunk, akkor még nem tudtuk hogy lesz a Való Világ-sztori (a valóságsó egyik adásában a nézők Hegedűs Alapítványát támogathatták, csak ekkor több mint 70 milliós forint gyűlt össze – M.G.), muszáj volt határt húzni." Jövőre, ha lesz elég pénz és kapok listát az egygyerekes rászorulókról, nekik is lesz vetőmag.

Naposcsibét az alapítvány nem oszt többé, mert túl kényes jószágok, de tyúkot, kiskacsát igen. És krumplit továbbra sem szállítanak, mert szállításra az alapítvány nem költ pénzt.

Az ároktői asszonyokkal folytatott beszélgetés ekkor egész meglepő gasztronómiai fordulatot vett: Hegedűs felhívta a figyelmüket, hogy ne akarjanak annyi krumplit enni. De az laktató – mondta az egyik nő. Nem, mondta az alapítvány elnöke, tessenek átszokni az egészségesebb ételekre, egyék a zöldségeket, azokban úgyis rengeteg a vitamin.

Répatorta van?

"Tortát is lehet csinálni a répából, nagyon finom" – mesélte átszellemülten, mire az egyik nő rávágta, hogy főzeléket is. "Igen, mondta Hegedűs, csak azt mindenki utálja, a répatorta viszont elképesztően finom!"

Miután így megtalálta a hangot a helyiekkel, hirtelen az az ötlete támadt, hogy a sok nagyszerű ételreceptet egy alkalmas fórumon meg lehetne osztani a rászorulókkal. És ekkor, a rendszer működését ismerők bennfentes magabiztosságával odafordult az MTV-sekhez, és közölte, hogy a reggeli magazinműsorban simán el tudna képzelni egy ilyen blokkot. Az MTV-sek helyeseltek, Balázs jegyzetelt.

Idill tyúkokkal

Innen az egyik családhoz látogattunk. A hatalmas, zöld kertben a tavasz óta nagyra nőtt csirkék vidáman szaladgáltak a protokoll-kenyérbél után, miközben mi újságírók, Hegedűs Zsuzsa, na meg persze Balázs ellágyulva néztük a bukolikus idillt.

A háziasszony szerint a csirkéknek sokkal jobb az íze, mint a mirelitnek, hiszen nem tápot kapnak, hanem a kertben kapirgálnak. Elmesélte, hogy el szeretnék adni a házat, mert megromlott a környék, és Pest környékére, Dunakeszire vagy Szigetszentmiklósra költöznének.

Mint mondta, az iskolában is megszólták, hogy a túl sok roma miatt más faluba járatja a gyerekét. "Nincs bajom a cigányokkal, inkább úgy mondanám, hogy azért járatom máshová, mert itt kevés a magyar."

Idill főtanácsadó nélkül

Hegedűs újabb interjút adott az Alapítvány sikeréről, majd együtt elindultunk egy roma családhoz. Amikor a polgármester asszony vezette konvoj lekanyarodott a főútról, a fekete Audi továbbhajtott, és Hegedűs Zsuzsát többé nem láttuk .Állítólag a kocsit még látták a Tiszánál meg a horgásztanyáknál, ide-oda tolatott, mintha keresett volna valamit.

A fiatal, kétgyerekes roma családapa elmondta, hogy ő miskolci, benősült a faluba, és valójában sosem tudott mit kezdeni a kerttel: bár már elboldogul a tűzifával, nem igazán áll a kezére a kerti munka. Így aztán csirkéi sem voltak korábban.

Annyira nem nagy baj, hogy nem jött

Miként az asszonyok az iskolánál, ő is szomorúan panaszkodott a kormányra, mely a válság miatt szükséges bevételeket a szegények megsarcolásával teremti elő. "Azt hittük, taníttatni tudjuk majd a gyerekeinket, hát, úgy látszik, ez most nem fog összejönni."

Amikor megemlítettük, hogy a csibeosztó Hegedűs a miniszterelnök főtanácsadója, és nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg a versenyképesség megőrzése fontosabb mint a felzárkóztatás, csak a fejét csóválta, és közölte, hogy nem érti ezt a gondolkodást, mert szerinte a tehetősebbek is viselhetnének nagyobb terhet. "Hát, ezek után, ha érted mire gondolok, annyira nem bánom, hogy végül nem talált ide az a nő".