Eltemették Sarkadon Képíró Sándort

2011.09.24. 15:54
Családja körében, református szertartás keretében szombaton délután eltemették Sarkadon Képíró Sándor volt csendőr századost, aki 1914-ben a városban született.

A Kalmár János lelkész által vezetett megemlékezést több mint félezren követték figyelemmel, közöttük Novák Előd, Ruby Gergely és Jámbor Nándor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselői.

A gyászolók között sokan fekete színű vászonnadrágot és fehér vagy fekete inget viseltek, ám ruházatukon semmilyen felirat nem szerepelt.

A temetőben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai fekete karszalaggal járőröztek, s néhányan a Magyar Gárda Csendőrség feliratú, nemzetiszínű szalagot is viselték a karjukon.

A csaknem másfél órás szertartás végén a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a síron.

Szeptember 3-án, életének 98. évében halt meg Képíró Sándor volt csendőr százados, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság.

Képíró Sándor július közepe óta volt kórházban, az ítélethirdetésre is a mentők vitték a bíróságra, infúzióra kötve. Az idős férfi rossz egészségi állapota miatt az ítélethirdetés két napon át tartott.

Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21-e és 23-a között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött civilek törvénytelen kivégzésében.