Aliz
6 °C
14 °C

József főherceg beszéli a tótot

2011.09.25. 08:27
Népszámlálás anno, 1880.

"József főherczeg népszámlálási lapjának kitöltött rovatait közli egyik-sz-fehérvári lap a következőkben: Született 1833. márczius 2-án Pozsonyban. Honossága Alcsuth, vallása róm.kath., anyanyelve magyar, beszéli a hazai nyelvek közül a németet és tótot. Továbbá nős s. a m. kir. honvédség főparancsnoka. Ő fensége neje magát magyar és franczia anyanyelvünek, két fiát és két leányát pedig egyedül magyar anyanyelvünek jegyezte a számláló lapokra." Vasárnapi Újság, 1881. 5. szám, 77. oldal

Bár a korabeli újságból kimaradt, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Habsburg–Lotaringiai József Károly főherceg (József nádor fia) fiatalon katonáitól megtanult cigányul is, ő írta ez első cigány-magyar szótárat és nyelvtani szakkönyvet is. Felesége, a magát magyar és francia anyanyelvűnek valló Klotild Mária Adél Amália szász-koburgi és gothai hercegnő I. Lajos Fülöp francia király unokája volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?