Ez a poszt a következő Percről percre része:

Adót emel a parlament

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szokás szerint csak hét interpellációra került sor, így Ferenczi Gábor végül nem mondhatta el felszólalását, amiben pedig egy Gyurcsány-idézettel támadta volna a kormányt. A program az azonnali kérdésekkel és a kérdésekkel folytatódik, majd megemelik a jövedéki adókat és lehetővé teszik, hogy az új adószabályok 45 helyett már 30 nap alatt hatályosulhassanak, tehát már novembertől drágul a cigaretta, az alkohol és a gázolaj. Határoznak még a magyar nyelv napjáról is, és felkérik a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a magyar nyelv korszerűsítésére. Élő közvetítésünk ezzel véget ért, a viszontlátásra.

  • Répássy Róbert igazsággyi államtitkár szerint a kormány alapvetően azon dolgozik, hogy egyáltalán ne veszítsék el a lakásaikat a lakáshitelesek, ennek érdekében fagyasztottak be, rögzítettek satöbbi. A lényeg, hogy ne növekedjék a végrehajtási és a végrehajtáson kívüli lakásárverések száma. Emlékeztette Bödecset, hogy az árverésre bocsájtott lakások értékbecslésére kötött szabályok vannak, a becsült árnál pedig legfeljebb 30 százalékkal olcsóbban lehet eladni - tehát pont a Bödecs által is javasolt legalább 70 százalékos áron. Bödecs ennek ellenére sem fogadta el a választ, amit a kormánytöbbség viszont igen.

    17
    Fotó: Huszti István
  • A jobbikos Bödecs Barna szerint a devizaválság miatti árverezések fel fogják pörgetni a lakásmaffiát, mert semmi sem garantálja, hogy az elárverezett lakásokat ne lehetne a piaci ár alatt megvásárolni. Bödecs szerint a bankok "szemrebbenés" nélkül adják el harmadáron a fedezetet, aztán "pofátlanul" követelik a fennmaradó kintlévőséget, pedig az adósok szerinte tisztában sincsenek azzal, hogy a hitel teljes összegét kell visszafizetniük. De van megoldási javaslata is, hogy a fedezetül szolgáló lakást a független értékbecslő által becsült ár legalább 70-75 százalékáért lehessen csak értékesíteni.

    16
  • A kormány nevében újra Cséfalvay államtitkár válaszolt, azt, hogy igazából nem is érti, hogy mit akarnak a szocialisták, "legyen minimálbér-növelés, vagy ne legyen minimálbér-növelés". Akármit is akarnak a szocialisták, a kormány emel a minimálbéren, ezzel szerinte már okafogyottá is vált Gúr aggodalma, mert így már nem is járnak rosszul a szegények, leszámítva talán azt a nem túl valószínűtlen eshetőséget, hogy elveszítik az állásukat. Megnyugtatta Gúrt, hogy kiszámolták, milyen hatásai vannak a kormány adóterveinek, és hát igaza van Gúrnak, mert valóban lesznek, akik rosszul járnak, de őket majd kompenzálják, például a minimálbér emelésével. Végül a rezsiköltségek befagyasztásával tromfolt. Gúr nem, a parlament viszont elfogadta a választ.

  • A szocialista Gúr Nándor Szekeres Imre napirend előtti felszólalásával egy időben tartott sajtótájékoztatóját ismétli meg interpellációként - a sors különös fintora, hogy ezzel párhuzamosan Szekeres Imre tart sajtótájékoztatót napirend előtti felszólalásáról a sajtószobában. Gúr mondandójának a lényege, hogy a kormány kibabrált a szegényekkel, ellenben kedvez a gazdagoknak. A részletekről sajnos nem áll módunkban beszámolni, mert Szekeres Imre erős orgánuma még a fülhallgatón is átszűrődik.

  • Cséfalvay Zoltán szerint "nagyon komoly, súlyos dolgokról beszélünk", amik hosszú évekre meghatározhatják, mi lesz, ezért ez nem olyan döntés, amit gyorsan kell meghozni, hanem olyan, amiben jól kell dönteni. Jelenleg négy aktív korúra jut egy nyugdíjas, de 2050-ben már két aktív korúra jut majd egy nyugdíjas. Ráadásul már most nagyon alacsony a foglalkoztatási szint, ezért is dolgozik a kormány ennek növelésén. A konkrét kérdésekre nem adott választ, csak türelmet kér, mert alaposan át kell gondolni, hogy mi lesz. Egyelőre semmilyen előterjesztés nem szerepelt még a kormány napirendjén, de elvonásra utaló számokat sem látott még. Végül a türelmen túl több időt is kért, meg a válasza elfogadását is. Ez utóbbit Pál elutasította, mivel a válasz nem tartalmazott választ. Felmutatta viszont a Fidesz "Itt az idő" kampányplakátját, amiben a nyugdíjak és a nyugdíjpénztárak megvédését ígérték. A kormánytöbbséget mindez nem hatotta meg, elfogadta Cséfalvay válaszát.

    19
  • A szocialista Pál Bélát rendszeresen kérdezgetik arról, hogy mi lesz a nyugdíjrendszerrel, de maga se tudja a választ, mert mindenféle előterjesztéseket lát és fogalma sincs például arról, hogy mi lesz a rokkantnyugdíjasokkal. "Sok álhír és rémhír terjed" - mondta, majd arról beszélt, hogy a hírek szerint húsz százalékkal csökken majd jövőre a nyugdíj. "Melyek lesznek a nyugdíjrendszer átalakításának lépései? Ki lesz jogosult alapnyugdíjra, mi lesz a korhatár alatti nyugdíjakkal? Valóban húsz százalékkal csökkennek a nyugdíjak?" - sorolta kérdéseit.

  • Réthelyi Miklós szerint Osztolykán gúnyolódott a Szózattal. Amúgy úgy értette, hogy az elempés képviselő egyetért vele. Szerinte abban is egyetértenek, hogy magyar orvosdiplomával magyar embereket gyógyítsanak, magyar mérnökök a magyar hazát, a magyar bölcsészek a magyar kultúrát gyarapítsák. Mindez szerinte jogos elvárás. "A kormány nem gondolja úgy, hogy kényszer lenne itt élnie, aki diplomát szerez" - mondta, majd kifejtette, hogy mégis. A választ már Szilágyi László utasította vissza. A kormánytöbbség viszont elfogadta.

  • Osztolykán Ágnes és Szilágyi László interpellációját az előbbi mondja el. Osztolykán szerint a Fidesz ugyan arról letett, hogy a Himnusz kottáját az alkotmányba foglalja, de a Szózat sorait, hogy "itt élned, halnod kell", szó szerint értelmezi. Szerinte ugyanis a kormány a közalkalmazottakat sújtó adótábla elvetése, vagy a szakápolókat 30-40 százalékkal csökkentő új Munka törvénykönyv elvetése helyett inkább húsz évre röghöz köti a rezidenseket. Emellett még kiszúrnak azokkal is, akik ügyvédek, vagy közgazdászok, netán agronómusok akarnának lenni, mert ők a jövőben csak tandíjért tanulhatnak. Az orvosoknak meg vállalniuk kell, hogy húsz évig Magyarországon maradnak a diploma után, pedig "milyen jövő vár rájuk".

  • "Képviselő úr megint árnyékra vetődött, nem tudom, hogy ez naivitás vagy politikai paktum" - vágott vissza Németh Zsolt külügyi államtitkár, majd javasolta, hogy kommunistákat talán inkább a Jobbikban kéne keresni. A Gyöngyösi által megnevezettek közül egyetlen személyt sem foglalkoztat a külügyminisztérium. Gyöngyösi még azt is kifogásolta, hogy egy brüsszeli dolgozó teniszpályás villába költözött, Németh szerint egy drágább lakásból egy olcsóba. Gyöngyösi nem tudta elfogadni a választ, a parlament igen.

    15
  • A jobbikos Gyöngyösi Márton azt kifogásolja, hogy még mindig kiemelt posztokat töltenek be olyan diplomaták, akiket még Gyurcsány idején neveztek ki - ők szerinte Gyurcsány bizalmasai. Az is meglepte, hogy a külügyminisztérium állományában SZT-tisztek dolgoznak, ami pedig alap, hiszen a hírszerzés általában diplomáciai fedésben végzett tevékenység. Gyöngyösi leginkább azt kifogásolta, hogy Benedek Márton, Göncz Kinga fia Magyarország brüsszeli képviseletén dolgozik. Sorolt még neveket, de ezt talán hagyjuk.

    14
  • Cséfalvay Zoltán szerint Baja nem arról beszélt, ami az interpellációjában be lett nyújtva, így most nem is tudja, hogy mire válaszoljon. Az eredeti, címbeli felvetésre, hogy megbukott-e az egykulcsos adó, csak ugyanazt tudná mondani, amit eddig is, mondta, és tényleg ugyanazt kezdte mondani. Új elemként megtudtuk, hogy "a kormány eredetileg is hároméves átállással számolt" az egykulcsos adó bevezetésénél, és a maga elé kitűzött menetrend szerint halad. Mielőtt a parlament szavazhatott volna a válaszról, Lezsák figyelmeztette Baját, hogy valóban az eredetileg benyújtott kérdést kellett volna felolvasnia. Baja pedig úgy gondolta, hogy Cséfalvay talán elég felkészült a kormány gazdaságpolitikájából ahhoz, hogy válaszolhasson, de nem tudta elfogadni a választ. A kormánypárti többség viszont el tudta.

    13
  • Baja Ferenc szerint a Fidesz gazdasági programja megvalósítása érdekében teljes egészében átalakította az ország alkotmányos rendszerét. De mi lesz most a célokkal, melyek egyik oszlopa az egykulcsos adórendszer volt, ami megbukott. Másrészt mi van az államadósság visszafizetésével, amely ezermilliárd forinttal nőtt a kormányváltás óta. Az egymillió új munkahelyből sem lett még semmi, a 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés ígérete pedig 1,5 százalékosra szerényült. "Nincs ok a visszafelé mutogatásra, mert ez már a második költségvetésük lesz" - hárított.

    12
  • Címe alapján Lázár János talán maja proféciákat készül ismertetni "2012." című felszólalásában. De még mielőtt kiderülhetett volna, a Fidesz frakcióvezetője hosszasan élcelődött azzal, hogy Szekeres Imre nyilván nem készül visszaadni mandátumát a szocialista pártnak, ahogy azt Gyurcsány javasolta, egyúttal kifejezte, mennyire csalódott benne szakmaiatlan hozzászólása miatt. Innen viszonylag hirtelen váltott arra, hogy a gazdasági rendszer alapja az adórendszer, tehát ha válság van az országban, arról a szocialisták rossz adórendszere tehet. Végül kiderült, hogy világvégejóslatok helyett arról kíván beszélni, mit kér majd a Fidesz frakciója a miniszterelnökről a költségvetésről szóló keddi egyeztetésen. Hogy-hogynem azt kérik, hogy a kormány csökkentse az államadósságot. Kérik továbbá a devizahitelesek megmentését, az új munkahelyek teremtését, beruházásösztönzést és új adórendszert, ami az eddigi adóváltozások megerősítése volna. Szeretnék továbbá, ha megszünnének az állami stiklik. Ezért is javasolja a parlamenti képviselők jogállásának - fizetésének - újraszabályozását. A kormány nem kívánt reagálni.

    10
  • A kereszténydemokrata Varga László azokról beszél, akikről elfeledkeztünk. Ők akkor jutottak eszébe, amikor az augusztus 20-i beszédére készült, amit Kecskeméten mondott el. Akikről elfeledkeztünk, az a kulákság, akiket már kárpótolni sem lehet, de utólag talán bocsánatot kellene kérni tőlük, mondta. A középparaszti réteg a kulákosítással megszűnt, ez pedig a magyar mezőgazdaságnak is ártott. Azt kéri, hogy hajtsunk fejet a kulákok emléke előtt, "szenteljünk egy napot az ő emléküknek is".

    09
  • Cséfalvay emlékeztetett rá, hogy a devizahitelesek problémáját az elmúlt nyolc évből örökölték, és nincs rá egyféle megoldás. Az ingatlanalap ötletét például nem érti, mert szerinte abba senki sem fektetne be, mert "nem piacképes, nem életképes". Ezzel szemben szerinte a kormány most már minden érintettnek tud megoldást nyújtani. A nem fizető adósokat az értékesítési kvótarendszer védi szerinte, illetve az eszközkezelő, amely képes a bajba jutottak lakásának felvásárlására - a kormány szerint ötezer ilyen adós lehet. Az árfolyamgát azokat védi, akik még tudnak törleszteni, de nehezen tűrik az árfolyam ingadozását. Az egyösszegű végtörlesztést meg azokon segít, akik képesek egy összegben törleszteni. Ez és az árfolyamgát relatív forintosítása is a hiteleknek. A globalizációellenes kirohanásokat bogárlászlózással intézte el, illetve azzal, hogy a spekulációs adót eddig csak a svédek próbálták bevezetni 94-ben, az összes befektető el is hagyta az országot, a terv elbukott.

  • "Van egy szomszédom, egy egyszerű ember, mint mi mindannyian" - kezdte felszólalását az elempés Scheiring Gábor. Ezt a szomszédot tönkretette az álbaloldali Gyurcsány- és Bajnai-kormány, mert devizahitelt vett fel. Várta a kormányváltást, de hiába, mert a mostani kormány sem segít rajta. "Nagyon kevesen vannak, akik most a párna alól elő tudnának rántani pármillió forintot végtörlesztésre", nagyon sokan vannak viszont, akiknek rontana a helyzetén a gyengülő forintárfolyam. Bankadó helyett a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, eszközkezelő helyett ingatlanalapot javasolt, és védett számlát, amiről csak élelemre és fűtésre lehetne költeni. Az egykulcsos adót Orbán-Bokros-Kóka adónak hívta, és azzal vádolta a kormányt, hogy a spekulánsok pártján áll. Az "elmúlt húsz év bukott eszméjének" kidobását és új pénzügyi rendszer építését javasolta, "rendszerváltás kell a pénzügyekben". Sajnálkozott, hogy nem lehet számítani a kormányra az ellenzéki javaslatok elfogadásában.

    08
  • Balczó felszólalására is Cséfalvay államtitkár válaszolt, aki a cím alapján úgy gondolta, hogy itt társadalmi problémákról lesz majd szó, nem heves globalizációkritikáról. Kifogásolta, hogy talán Bogár Lászlótól azt idézte Balczó, hogy "tudatlan magyar nép", de nem kezdeményezte egyből, hogy ha van díszpolgári címe, azt vegyék el. Majd arról beszélt, hogy a kormány adót és adminisztrációs terheket csökkentett, és rugalmasabbá kívánja tenni a munkaerőpiacot. "Említette a függetlenséget, igen, ezt is sikerült elérni" - idézte fel a gazdasági szabadságharc szellemét, végül államadósságozott. A háttérben Puch László (MSZP) a Nemzeti Sport aktuális számát olvasta, Schiffer András (LMP) pedig Tóbiás Józseffel és Mesterházy Attilával egyeztetett.

  • Másodikként Balczó Zoltán szólalt fel, felszólalása elején azt vélelmezte, hogy Magyarországot megfosztották termelőeszközeitől, piacaitól és attól, hogy maga rendelkezzen pénzéről. Ezzel a helyzettel szerinte csak akkor lehetne szembe nézni, ha őszinte, bátor és valós diagnózist állítanának fel. Felszólalásában Bogár László közgazdászt idézte, aki az első Orbán-kormányban még szerepet vállalt. Bogár szerint Magyarország három tucat globális vállalat lerakata csupán. Bírálta még az ország újraszervezésének beállított megszorító csomagokat meg a devizahitelesek megmentésére benyújtott csomagot. Azt is állította, hogy nem sikerült az ország rendbetétele. Tovább idézte Bogárt, aki szerint a kormányprogram nem elégséges a nemzet leromlásának megállításához. Méltatta továbbá pártelnöke, Vona Gábor ötletét az előrehozott választásról, majd beszélt a globális hatalomról is.

    07
  • A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszolt, aki szerint "a szocialisták nagyon vonzódnak egy bonyolult adórendszerhez". Ezután előadta az egykulcsos adóról szóló kormányzati mantrát, hogy az serkenti a gazdaságot, munkára ösztönöz és egyszerű. De mert bonyolult rendszert örököltek, ezért az átállás az egyszerű rendszerre időbe telik. Mindenesetre az adójóváírás és a szuperbruttó részleges kivezetése a kormány által tervezett adórendszer felé vezet. "A kormány rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel elkerülhető, hogy az adójóváírás kivezetésével senki se járhasson rosszul". Ilyen szerinte a minimálbér 92 ezer forintra emelése. Cséfalvay a járulékcsökkentésről úgy véli, hogy az konjuktúra idején jó ötlet, de válság idején a munkáltatók akkor teremtenek új munkahelyeket, ha az SZJA-szabályok változnak - ez olyan nem ortodox gondolat, hogy még Kopátsy Sándor is megnyalná mind a tíz ujját.

    06
  • Miközben a sajtóteremben a szocialista Gúr Nándor osztja meg az újságírók figyelmét, a teremben párttársa, Szekeres Imre emlékezteti egy skót író szavaival a kormányt arra, hogy a kormányok saját hazugságaikba szoktak belefulladni. A hazugságot pedig abban véli felfedezni, hogy Orbánék a kampányban adócsökkentést ígértek, ezzel szemben az adójóváírás kivezetésével valójában növelték az alacsony jövedelműek adóját. Szekeres tegnap felfedezett egy "internetgrafitit", amin az állt: "ne lopj, a kormány nem szereti a konkurenciát". Javasolta, hogy 16 ezer forintra emeljék az adómentes sávot, az ötmillió forint feletti jövedelmekre pedig vessenek ki 8 százalékos szolidaritási adót, bevezetve ezzel egy progresszív adókulcsot. Javasolta továbbá, hogy egymillió forint feletti jövedelmeknél ne járjon gyermekek utáni kedvezmény. Javasolta továbbá, hogy emelés helyett inkább csökkentsék a munkát terhelő járulékokat. Szerinte ezekkel a módosításokkal 168 milliárd forinttal lehetne növelni a költségvetés bevételeit úgy, hogy a társadalom 80 százaléka még jobban is járna.

    05
  • Kövér László helyett Lezsák Sándor elnökletével kezdődött meg az ülés. (Lezsák Sándor Finnországba utazott.) Lezsák az ülés kezdetén megemlékezett a szombaton tragikus halált halt Pallag László volt kisgazda képviselőről, az olajbizottság volt elnökéről.

    04
    Fotó: Huszti István
  • A Jobbik leszállítaná a büntethetőségi korhatárt a Büntető törvénykönyvben. "12-13-14 éves gyerekek követnek el sokszor súlyos bűncselekményeket, egyes élet- és személyellenes bűncselekményfajtákat is ilyen fiatalok követnek el" - jelentette be a párt sajtótájékoztatóján Szilágyi György. Szerinte "a bűnöző életformát követő családok" gyakran gyerekeitek küldik bűnözni. "Nem idegen a Btk-tól a 12 éves korhatár", indokolta a módosítást, bár elismerte, hogy a 12 év eddig a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeknél szerepelt korhatárként a törvénykönyvben. A javaslatot képviselőtársával, Apáti Istvánnal terjesztette be, aki szerint a javaslat nem a gyermekek ellen, hanem pont a gyermekek érdekében születik, egyben emlékeztetett rá, hogy nem feltétlenül gondolják, hogy azonnal börtönbe kellene zárni a 14 év alatti elkövetőket.

  • Tobzódnak a felkiáltójelek napirend előtt! A nap első felszólalójaként a szocialista Szekeres Imre követel majd "Adócsökkentést!" napirend előtt. Őt a jobbikos Balczó Zoltán követi, aki szerint őszinte, valós és bátor diagnózis nélkül lehetetlen megoldani a magyar társadalom létkérdéseit. Harmadikként az elempés Scheiring Gábor követel "pótcselekvés és szóháború helyett: rendszerváltást a pénzügyekben!". Az első kormánypárti felszólaló, Varga László szerint pedig vannak olyanok, "akikről teljesen elfelejtkeztünk!". A sort a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János zárja lakonikus tömörségű, "2012." című felszólalásával.

  • "Itt élned, halnod kell", címezte a Szózatból kölcsönzött sorral interpellációját az elempés Osztolykán Ágnes és Szilágy László, akik a felsőoktatási törvény tervezetében szereplő röghözkötésrő interpellálják a nemzetierőforrás-minisztert. Utánuk a szocialista Pál Béla véli úgy, hogy fogytán a társadalom türelme, mert nem tudja, hogy mi lesz a nyugdíjrendszerrel. Párttársa, az örökinterpelláló Gúr Nándor arra kíváncsi, hogy "már megint a kisemberek bukják a pénzüket"? Az interpellációk sorát a levezető elnök akaratától függően egy vagy két jobbikos zárhatja. A hetedikként felszólaló Bödecs Barna még biztosan elmondhatja, hogy szerinte elérkezett a lakásmaffia reneszánsza, Ferenczi Gábor pedig, ha sor kerül rá, Gyurcsányt idézve kérdezheti, hogy "akinek nem tetszik, el lehet innen menni"?

  • Káoszt vél felfedezni a gazdaságpolitikában az első interpelláló, a szocialista Baja Ferenc, aki kérdés helyett kijelenti, hogy "megbukott az egykulcsos SZJA", a világ első többkulcsos egykulcsos adója. Másodikként a jobbikos Gyöngyösi Máté interpellálja a külügyminisztert, paktumot vagy naivitást vél felfedezni amögött, hogy a kormány nem rúgott ki minden diplomatát, akiket még Gyurcsány Ferenc nevezett ki. A heti rendes kormánypárti öninterpelláció témája az edelényi kórház lesz, ami mire számíthat, kérdezi Daher Pierre, a három egyéniben vesztes fideszes képviselőjelölt egyike.

  • Átadta a megbízóleveleket az újjáalakult idősügyi tanács tagjainak Orbán Viktor. A Parlamentben tartott eseményen Orbán elmondta, hogy "túlhajszolt, holnapot felélő fogyasztói társadalmunkban" aránytalanul felértékelődött a 16-30 éves kor, ezzel párhuzamosan leértékelődtek a 40 éven felüliek, legalábbis ezt szűri le a reklámokból. Ezért is lehet, hogy sokan titkolják, szégyellik az életkorukat és megpróbálnak fiatalabbnak látszani, pedig olyan társadalomra lenne szükség, ahol mindenki büszke lehet az életkorára. "Nincs szükség becsapós fiatalítókúrákra", mondta, de egyben az elöregedésre a megoldást a gyerekvállalás serkentésében látja. Örült, hogy az idősügyi tanács még a költségvetés vitája előtt megalapulhatott, mert "a konzultáció kormánya" így az idősek véleményét is meghallgathatja. A tanácsnak tagja lett Pozsgay Imre is.

    02
  • cikkünk a témában:

    Amnesztiával csapnak le az uzsorásokra

    Hétfőn emelik a dohány, az alkohol és a gázolaj jövedéki adóját úgy, hogy az eddigi 45 nap helyett már 30 nap múlva érvénybe léphessen a változás. Ez része az országmentő terveknek, a költségvetés lyukait kell foltozni a százmilliárdos remélt bevételből. Az uzsorások ellen kecsegtető ajánlatokkal veszik fel a harcot. A parlament kérésére a kormány még a magyar nyelv védelméről is elgondolkozhat.