László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gundel út lesz az Állatkerti útból

2011.09.26. 13:16

Újabb kilenc közterület nevét cserélheti le a fővárosi közgyűlés. Az erről szóló döntés szerdán születhet meg.

A II. kerületben a Margit híd budai hídfőjénél, a déli oldalon lévő névtelen területet Gyóni Géza (1884-1917) magyar költőről, a XIV. kerületi Állatkerti utat pedig Gundel Károly világhírű vendéglősről, több gasztronómia könyv szerzőjéről nevezik el.

A III. kerületben három névtelen terület viseli majd Hamvas Béla filozófus, író, a kolozsvári születésű Toldalagi Pál (1914-1976) költő és Pércsi Lajos 56-os mártír őrnagy nevét. A Dugovics Títusz tér visszakapja korábbi nevét, Korona  tér lesz újra.

A XI. kerületben a Bercsényi utca északi részének fásított közkertjében található Gárdonyi szobor környékét hivatalosan is az íróról fogják elnevezni, mivel a köztudatban évtizedek óta Gárdonyi térként használják.

A XVI. kerület képviselő-testületének javaslata alapján az ottani Ságvári Endre utcát Krenedits Sándorról (1876-1939), a kerület egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról neveznék el.

A főváros a közterület-rendelet módosításával lecsökkentené az elhunyt személyekre vonatkozó 25 éves névadási időkorlátot 5 évre, így teret kaphat Pongrátz Gergely 56-os forradalmár, a Corvin-köz parancsnoka a Nagy Lajos és Fogarasi út közötti névtelen területen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!